Орест Сарматський

Новий екологічний проект стартував на Тернопільщині (фото)

У Тернопільській області започатковують цікавий проект за участю зірок світового футболу та громадськості.

Напередодні на Тернопіллі розпочався перший етап масштабного проекту, що стосується екологічної свідомості та здорового способу життя. А стартував він на території Великогаївської ОТГ, біля місцевої школи, де кореспондент «Терену» розмовляв із учасниками цього проекту.

02
02

01
01

– Його суть у тому, що зірки світового спорту, відомі люди разом із учнями соціально-спортивних шкіл Фонду Реал Мадрид, спеціалістами відповідного екологічного напрямку та журналістами проводять низку заходів міжнародного формату задля зростання екологічної свідомості, популяризації здорового способу життя, – розповідає президент громадської організації «Епіцентр дітям» Ярослав Несторович. – Заплановано провести  різні презентаційні заходи та флешмоби за участю зірок світового спорту, відомих людей. Серед напрямків діяльності – екологія душі, навколишнього середовища, власного тіла, харчування, стосунків. У рамках проекту проводитимемо моніторинг місцевості, консультуватимемося з екологами.

03
03

04
04

Учасники проекту виявлятимуть найбільш проблемну територію, організовуватимуть її прибирання спільно із відомими спортсменами, громадськими діячами, журналістами. Також плануємо проводити різноманітні екологічні читання, ознайомлювати місцевих жителів із екологічними проблемами. Тому сьогодні ми прибули сюди, у Великі Гаї, де  завдяки нашим партнерам проекту – Благодійного фонду «Подоляни», який очолює Тетяна Чубак, вона ж і почесний консул Угорщини в Тернопільській області, озеленити пришкільну територію, – каже Ярослав Несторович.

05
05

06
06

– Ми досить тісно співпрацюємо із громадською організацією «Епіцентр дітям», зокрема, із соціально-спортивною школою «Реал Мадрид», що понад півроку діє у Тернополі.  Щодо озеленення школи, то це прекрасна ідея. І ми бачимо, що сьогодні тут разом працюють і керівник згаданої організації Ярослав Несторович, і вихованці школи. В рамках екологічного проекту, який започатковує Фонд «Реал Мадрид», ми закупили  25 досить екзотичних дерев та кущів, які акліматизовані до наших умов, саджанці вже підготовлені для того, щоб їх садити, що й робимо сьогодні. Переконана, що ці деревця радуватимуть і школярів, і їхніх батьків, і тих, хто тренуватиметься на спортивному майданчику у Великих Гаях. Узагалі, вважаю, що це дуже важливо, що діти за допомогою дорослих самі садять дерева, бачать, як це відбувається, а потім доглядають за зеленими насадженнями. Ось так і формується екологія і душі, і навколишнього середовища. Упевнена, що це – неодноразова акція. А ми  готові й надалі брати участь у цьому потрібному й цікавому проекті, – сказала Тетяна Чубак.

07
07

09
09

Ландшафтний дизайнер Руслана Доценко каже, що долучилась до цього благодійного проекту із задоволенням, бо бачить – справа потрібна.

– Добре, що є люди, які сприяють тому, аби діти розвивалися не тільки фізично, але й духовно, плекали у своїх душах певні елементи культури, у тому числі й у ставленні до природи, навколишнього середовища. Ми ретельно вибрали певні місця, де вихованці соціально-спортивної школи Фонду «Реал Мадрид» садять ці дерева й кущі, а це магнолії, яблуні Недзвецького, гортензії. Все це органічно вписується у ландшафт, в єдиний архітектурний ансамбль, що думаю, викликатиме естетичне задоволення, – додала Руслана Доценко.

Підтримав акцію і голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман, і педагоги тутешньої школи.

Як зазначив президент громадської організації «Епіцентр дітям» Ярослав Несторович, нинішня акція матиме продовження.

10
10

11
11

Подібні рекреаційні зони, міні-дендропарки у рамках екологічного проекту його ініціатори продовжать і в інших місцях Тернопільщини та України, привчаючи дітей, зрештою і деяких дорослих до естетики навколишнього простору, гармонії душі і природи.

Заставка01
Заставка01

IMG_7965 (Copy)
IMG_7965 (Copy)

12
12

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео