Оксана Бучко

Тернополян закликають захистити своє «сонце»

58847429_691229648001647_7651901412292427776_n

Правки до закону 8994-д про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС) прийняли на днях у Верховній Раді. Це різко обмежило можливість людям встановлювати сонячні електростанції. Тернополяни можуть долучитись до групи, яка буде захищати свої права виробників електроенергії та активних споживачів.

Доповнили закон такою частиною:

–  «Зелений» тариф на електричну енергію, вироблену споживачами з енергії сонячного випромінювання генеруючими установками, встановлена потужність яких більше 50 кВт, але не перевищує 500 кВт, за умови їх розташування на дахах та/або фасадах капітальних будівель, споруд, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів, – йдеться у законі.

Ця умова для отримання «зеленого» тарифу для СЕС – тобто установка на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах – почне діяти з 2020 року. Зараз тариф на відпуск електроенергії в оптовий ринок для «домашніх» СЕС становить 18 євроцентів, а з наступного року він знизиться на 10%, пише biz.nv.ua.

Співзасновник громадської організації «Greencubator» Андрій Зінченко зазначив в коментарі агентству, що де-факто заборона призведе до того, що мало хто з українців зможе поставити СЕС більше 10 кВ, оскільки на дахах не поміститься об’єкт більшої потужності.

– Ми створюємо членську організацію, що буде захищати інтереси малих виробників електроенергії, активних споживачів, проз’юмерів, – пише він. – Так ми нарешті дамо спільний голос і спільний ресурс для впливу на органи влади, що визначають політику в сфері енергетики. І так ми будемо самі це оплачувати своїми внесками. Ось побачите, що ми зможемо, щойно нас буде кілька тисяч.

Реєструватись охочим вступити в членську організацію можна за посиланням.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео