Оксана Бучко

Тернополянину допомагають повернути сина

i-have-a-right-logo_1349x822

Щоб повернути малолітнього сина тернополянину довелось звернутись до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Восьмилітнього сина за кордон вивезла колишня дружина. Жінка без згоди та відома батька змінила країну проживання дитини на Італію.

У добровільному порядку жінка повернути дитину відмовилась. Це означало незаконне утримання  дитини на території іншої держави та без можливості батьку брати участь у вихованні сина. Такі дії порушують права спілкування, піклування про дитину, що належать батькові відповідно до законодавства.

Допомогла вирішити цю проблему адвокат Ірина Гавдяк. Дана ситуація регулюється Конвенцією про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року, до якої Україна приєдналась в  2006 році. Чоловік не давав своєї згоди на переїзд дитини на постійне місце проживання до іноземної країни. Відповідно має місце протиправність дій жінки щодо утримування дитини за кордоном з порушенням права піклування одного з батьків.

Адвокат підготувала заяву до суду про визнання незаконним переміщення та утримання на території країни тимчасового перебування дитини, забезпечення повернення її до постійного місця проживання.

Під час розгляду справи суду Італії доручили вручити відповідачці копію позовної заяви з доданими до неї документами, (виклик) повідомити її про день судового засідання та допитати відповідача. Судові засідання даної справи проводились у режимі відеоконференції.  Проте, відповідачка, належним чином повідомлена про розгляд справи, не приходила на судові засідання і не надавала суду жодних документів.

Вимоги адвоката задовольнили судом повністю, права батька та дитини захистили. Суд зобов’язав колишню дружину повернути малолітню дитину до постійного місця проживання в Україні.

Якщо таке рішення суду відповідачка не виконає в добровільному порядку, маму зобов’яжуть передати малолітню дитину батьку для забезпечення повернення дитини до держави постійного проживання.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео