Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський відвідав село, у якому душпастирював в часи підпілля УГКЦ (фото)

3

30 квітня, у Світлий вівторок, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) візитував село Терновиця, Тисменицького деканату, Івано-Франківської архиєпархії. Саме тут впродовж 16 років, як священик підпільної УГКЦ, він здійснював своє душпастирське служіння.

На урочисту Божественну Літургію у храмі Покрови Пресвятої Богородиці зібралася велика кількість місцевих мешканців, які прийшли подякувати митрополиту за свідчення віри у період переслідувань та спільно молитися за кращу долю для українського народу. Цікаво, що у Божественній Літургії взяв участь виходець села, о.-мітрат Павло Репела, який сьогодні виконує уряд синкела у справах духовенства Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

1
1

У пастирському слові владика Василій ділився спогадами про героїчне минуле свідків переслідуваної УГКЦ та згадав окремі випадки зі свого душпастирювання у селі, запал, із яким люди гуртувалися навколо своєї Церкви та священиків. «І не дивно, що в ті часи підпілля, з села вийшло 4 священики, кілька монахинь. Церква наша перебувала у підпіллі, вона йшла на Голгофу, щоб відтак з Христом воскреснути».

2
2

Село Терновиця відоме великою прихильністю до духовенства УГКЦ. Власне, у часи підпілля тут активно проводилися потаємні Богослужіння, вірні сприяли та утримували підпільних греко-католицьких священиків, пишуть на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео