Історія чортківської каплички, котра пережила війну (фото)

Церква_Святої_Покрови_(Чортків)

Біля церкви Святої Покрови, що у Чорткові, є капличка Божої Матері, яку відкрили та освятили майже сто років тому на храмовий празник. Пережила вона разом із церквою лихоліття, що буревієм пронеслися над нашим краєм.

У ніч з 6 на 7 липня 1944 року капличку бомбою зруйнували фашисти, однак скульптурне зображення Матері Божої вціліло, не зазнавши ні найменших ушкоджень. За переказами місцевих старожилів, саме в той час біля каплички таємно від командира та замполіта молився радянський солдат. І Матір Божа не залишила без уваги його молитву – врятувала його життя.

По війні парафіяни відбудували капличку із дерева, і такою вона залишалась до 1981 року, коли її вимурували із каменю. Наступне оновлення каплички відбулося з нагоди 2000-ліття народження Ісуса Христа. Тоді ж було встановлено Хрест, по якому тече Свята вода, омиваючи його.

Біля каплички відбувається освячення води – Йорданське (на Водохреща), а також на Зелені Свята. Зліва від каплички Божої Матері викладено символічну гору Синай, на якій молився Мойсей, і де він одержав від Господа Бога Скрижалі із Заповідями. Читаючи їх, парафіяни мають нагоду подумки перенестися на те святе місце і ще раз пригадати встановлені Богом для людини моральні закони.

За інформацією sv-pokrova.com.ua 

Вибір читачів за тиждень

Відео