Орест Сарматський

Названо обсяг «сірого» експорту горіхів з України (Агроновини)

0601 (Copy)

Із щорічних 100 тис. т врожаю на внутрішньому ринку залишається всього лише 15-25%, а решта іде на експорт, часто через нелегальні схеми. Такою інформацією ділиться Захар Курганов, який кілька років працює агрономом у великому горіховому саду в Миколаївській області.

Про це повідомляє kurkul.com з посиланням на orehovod.com

За словами Захара Курганова, різними способами українські горіхи потрапляють на полиці торгових точок Європи. Але виявляються вони там не безпосередньо з України, а шляхом реекспорту з Молдови, Туреччини та Румунії.

Скупники сірими схемами їх туди закуповують і продають. Потрапляє за кордон кращий горіх, а неякісний іде в кондитерську промисловість.

Експерт зазначає, що з горіхоплідних культур в Україні в основному вирощується волоський горіх. Також є плантації лісового горіха і мигдалю. Українські фермери вирощують і фісташку, але це вже горіх для тропічного клімату.

Карпатський винахідник розробив посуд з решток кукурудзи

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Відомий карпатський винахідник Петро Бобонич розробив дієвий, екологічно чистий спосіб виробництва одноразового посуду з органічної сировини, яка зазвичай залишається на полях після збору урожаю. Повідомляє cikave.ko.net.ua.

– Вся сировина для виготовлення посуду – це продукти аграрного виробництва, які на сьогодні не використовуються ніде, наприклад, при вирощуванні кукурудзи ми споживаємо тільки її плоди – решта просто залишається на полях або взагалі спалюється. Інколи ця сировина переробляється і стає складовою кормів для тваринництва. Властивості ж рослини дозволяють після технічної переробки (подрібнення) створювати з неї сировину, яка буде достатньо пластичною і міцною та зможе без проблем змінити пластиковий посуд, – розповів винахідник.

Він зауважив, що в Україні є потенціал і величезні запаси сировини, які лежать просто під ногами, або поки що вважаються непотребом.

Насправді ж властивості рослин такі, що ми цілком можемо компенсувати пластик природними елементами, при чому, це може бути не тільки кукурудза. Серед компонентів у процесі виготовлення можуть бути і безліч інших видів рослин, які сьогодні не становлять промислового інтересу для людства.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео