Оксана Бучко

Як тернополянам навчитись слухати англійською

25risunok

Щоб зрозуміти іноземців, не слід з ними говорити. Спершу потрібно попрацювати з аудіоресурсами. Адже якщо не пройти етапи опрацювання слухання іноземною мовою поступово, чуда сприйняття важкого тексту не станеться.

Кроки до успішної розмови англійською із носіями мови публікує авторка блогу «Talkstudio» Віра Кашуба.

Крок 1. Шукаємо гарні ресурси.

Критеріїв для вибору ресурсів є три:

- краще, коли залегко, ніж коли заважко: менше стресу і більше користі. Не слухайте матеріал, де взагалі нічого не розумієте. Чуда не станеться. Вибирайте ресурс, де розумієте половину або більше половини сказаного;

- краще, коли подобається: справи підуть швидше;

- краще, коли все зручно і просто.

Бажано вибирати одночасно два-три джерела, щоб не звикати до говоріння одної людини.

Крок 2: Організовуємо час і місце.

Ми повинні розуміти коли і що вчимо. Краще робити навчання платним. Так більше цінується визначений на це час.

Крок 3. Слухаємо і знову слухаємо.

- Слухаємо аудіо (або дивимось відео) спочатку без субтитрів та словника один-два рази. Просто слухаємо та намагаємось зрозуміти загальний зміст та вловити суть. За раз осилюємо не більше 10 хвилин.

- Слухаємо з субтитрами та беремо з них максимум корисного. Включіть відео (або аудіо) з початку. Виписуйте нові слова, фрази, вирази, сталі словосполучення – все, що ви хочете знати і потім використовувати у спілкуванні. Починайте з коротких відео, де буде зрозуміло зміст з самого відео. Кулінарні рецепти, влоги з подорожей або з буденного життя людей. Ви зрозумієте зміст, навіть якщо мало розумієте мову. Не завадить слухати кілька разів одне і те саме.

А також важливо:

- виписувати не тільки нові слова, але й зрозумілі фрази та вирази. Вони можуть містити відомі слова, але фрази самі не прийдуть до голови, а залишаться в пасивному запасі.

Наприклад, My feet are killing me. (Мене дуже болять ноги.); My mom puts her family before her. (Моя мама ставить сім’ю на перше місце.);

- задумуйтесь над граматичними структурами. Тоді ймовірність забути те, що ви вже знаєте, наближається до нуля.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео