Орест Сарматський

Поляки та житомиряни у Тернополі розмірковували над проблемами муніципального транспорту (фоторепортаж)

Тренінг «Муніципальний транспорт: українські реалії та польський досвід» відбувся у Тернополі.

Як вже повідомляв «Терен», під час тренінгу його учасники розглядали цілий блок проблем, які стосуються поліпшення діяльності громадського транспорту.

Заступник міського голови Житомирської міської ради Дмитро Ткачук розповів, що важливо виробити чіткі правила взаємостосунків між перевізниками, громадськістю та владою.

фото01
фото01

фото02
фото02

У Житомирі діють певні штрафні санкції за невиконання таких домовленостей. Місто переконалося в ефективності запровадження «електронного квитка», тут врахували потреби городян у вечірніх, нічних маршрутах.

фото03
фото03

Окремі з них в різні пори року діють до 1:30 ночі. Окрім цього, діє 10 «нічних маршрутів», які курсують кожних 30 хв. Діє чітка система руху, працюють електронні табло на зупинках. Це дозволяє зняти нервозність потенційних пасажирів, які знають, що водії  громадського транспорту чітко дотримуються графіків руху.

фото05
фото05

А от Дорота Мітрус, президент Європейського інституту демократії, за підтримки якого й відбувся тренінг, відзначила, що власне у Житомирі поступово реалізовують ті принципи розв’язання автотранспортних проблем у місті, які вже свого часу взяли за основу своєї роботи у відповідних структурах польських міст.

фото06
фото06

Підбиваючи підсумки тренінгу, керівник регіонального напрямку реанімаційного пакету реформ Іван Омелян сказав, що така зустріч свідчить про актуальність проблеми, яка хвилює не тільки Житомир та Тернопіль, але й більшість обласних центрів України.

– У кожній країні сформовано свої системи функціонування транспорту, наприклад, у Німеччині є таких до шести,  у Польщі, де ми вивчали цей досвід, теж не менше, – каже Іван Омелян. – Так що, думаю, ми просто приречені враховувати європейський досвід удосконалення роботи муніципального транспорту. Нині наші обласні центри з огляду на їхнє планування, неадаптовані до такої кількості автотранспорту.

фото04
фото04

– Це непропорційно до комфортності і компактності проживання, у тому числі й  в Тернополі. І вірю, з часом універсальність  громадського транспорту стане логічною відповіддю на екологічну ситуацію, на комфортність проживання самих мешканців,  на нормальну логістику у місті.  І ми до цього дійдемо, про що зрештою, свідчать  перші кроки , які роблять у цьому напрямку у Житомирі, та й намагаються це зробити у Тернополі, – прокоментував роботу тренінгу Іван Омелян.

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео