Орест Сарматський

Чому поляки можуть везти «чумне» м'ясо, а українці – ні?  (Агроновини)

1702 (Copy)

Яловичина та свинина – це два види тваринницької продукції, щодо яких Україна досі не має дозволу на експорт до країн ЄС. Україна експортує до Євросоюзу молочну продукцію, мед, м'ясо птиці, яйця та деякі види екзотичних продуктів (жаб'ячі лапки й равлики тощо). 

Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com зазначив керівник Дерпродспоживслужби Володимир Лапа.

– Стосовно яловичини ми подали запит до Єврокомісії щодо оцінки української системи державного контролю за виробництвом м’яса яловичини. На жаль, поки що маємо невизначений статус щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби (BSE). Ми започаткували програму моніторингу захворюваності на губчастоподібну енцефалопатію великої рогатої худоби, тож очікуємо уже за 5-6 років отримати статус країни з контрольованим ризиком щодоBSE. Адже зараз маємо невизначений статус, а це означає, що захворювання немає, але цей факт не підтверджено належним чином, відповідно до норм ЄС. Це одна з програм, якою опікується Держпродспоживслужба для розширення експортних можливостей України (в даному випадку – продукції тваринного походження ВРХ). Цей процес стартував у 2017 році, – зазначив Лапа.

Він додав, що минулого року працівники служби отримали документацію з опитувальником від ЄС (досить ґрунтовний документ і чималий за обсягом роботи, яку потрібно провести для виходу на ринок ЄС).

– Зараз працюємо над його заповненням, уже за декілька місяців передамо опитувальник Єврокомісії. Очікуємо, що в поточному році вже буде реакція, але, ймовірно, що лише у 2020-му до нас прибуде відповідна місія Єврокомісії, яка на практиці оцінить ефективність системи державного контролю за виробництвом яловичини в Україні, – зазначив Лапа.

Він зазначив, що в Україні кожного року спостерігалася негативна динаміка зі збільшення кількості випадків АЧС, тому подавати заявку на експорт вітчизняної свинини до ЄС було б досить непомірковано.

– У 2018 році ми цю тенденцію переламали та поки що бачимо (у 2019 році також) стійку тенденцію до зменшення кількості захворювань на африканську чуму свиней. Тож у 2018 році ми таку заявку подали, її опрацьовують, чекаємо на відповідь, – зазначив він.

В Україні стали виробляти більше шоколаду та менше хліба

1701 (Copy)
1701 (Copy)

Виробництво шоколадних виробів в Україні зростає, а кондитерських та хлібобулочних – знижується. Про це повідомляє Рада з питань експорту продовольства із посиланням на дані Держстату.

За підсумками трьох місяців 2019 року вітчизняне виробництво кондитерських та хлібобулочних виробів знизилося на 3,9% та 4,5% відповідно, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2018 року.

Водночас виробництво шоколадних виробів демонструвало незначну, але все ж позитивну динаміку – 0,8%.

Попит на шоколадні вироби має стабільну зростаючу динаміку. Така ситуація не тільки підтримує імпортні постачання, а й зменшує залишки уже готової продукції.

Українські шоколадні вироби демонструють збільшення (47,3 тис. т у 2019 році проти 46,9 тис. т у січні-березні 2018).

Причиною такої ситуації є збільшення виробництва цукерок із вмістом алкоголю (+ 8,9% у січні-березні), шоколаду у брикетах, пластинах чи плитках з додаванням зернових культур (+ 51,9%), шоколаду у брикетах, пластинах чи плитках з начинкою (+10,3%) та шоколаду й аналогічні вироби з вмістом какао в брикетах, пластинах чи плитках масою понад 2 кг (24,3%).

Але кондитерський ринок України уже третій місяць поспіль іде на спад, однак це не має негативного впливу на обсяг торгівлі на міжнародних ринках (зафіксоване зростання на 9,4%). До того ж майже половину всього виробництва солодощів у першому кварталі року було експортовано, а 45% забезпечило потреби внутрішнього ринку. Станом на кінець березня загальний обсяг залишків готової продукції становив 1,7 тис. т.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео