На Тернопільщині учнів ознайомили з юридичними професіями

61124652_605251089976471_140510980370071552_n

В кінці навчального року учні 9-их класів на уроках правознавства ознайомлюються з професією юриста та основними юридичними спеціальностями. В рамках проведення правопросвітницьких  заходів серед учнів шкіл Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги 16 травня, в День вишиванки, організовано та проведено бесіду на правову тематику « Моя професія – юрист» з учнями 9-го класу Кременецької СЗОШ № 2 I-III ступенів та 23 групи   Кременецького ліцею ім. Уласа Самчука.

У своєму вступному слові Валентина Вербицька ввела присутніх у світ юридичних професій та коротенько розповіла де їх можна здобути.

60904345_2206110382830555_3936992165699256320_n
60904345_2206110382830555_3936992165699256320_n

Юрист — це фахівець, який має юридичну освіту і професійно розбирається у праві, що знає закони й уміє їх правильно застосовувати. Наявність спеціальних знань і навичок — дві найважливіші риси, що відрізняють професійного юриста від людини, яка просто цікавиться законодавством. Спеціальні знання з юриспруденції юрист одержує як під час навчання, так і шляхом самоосвіти протягом усього життя. Набуття професійних навичок починається в навчальному закладі — на заняттях, під час навчальної практики й потім триває у процесі професійної діяльності вже на робочому місці.

         На сьогодні у країні налічується понад 200 державних і приватних вищих навчальних закладів, що готують юристів різних рівнів — молодших бакалаврів, бакалаврів, магістрів. Найбільш фундаментальні знання в галузі права дають у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, Києво-Могилянській академії, Львівському націо­нальному університеті ім. Івана Франка, Харківському національному педагогічному університеті ім. Г. С. Сковороди, Національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого (Харків), Одеській національній юридичній академії. Високий рівень освіти забезпечують навчальні заклади спеціальних органів управління: митної та податкової служб, зовнішньої торгівлі, дипломатичної та державної служби.

Як правило, одержавши спеціальність юриста, фахівець у галузі юри­спруденції обирає для себе одну з багатьох юридичних професій. Він може стати адвокатом, слідчим, прокурором, оперативним працівником міліції чи інших правоохоронних органів, суддею, нотаріусом, юрисконсультом, що займається супроводом комерційної діяльності, та ін.

Наталія Янчук ознайомила учнів з роботою суду та вимогами які висуваються до здобувачів суддівської мантії.

Суддя — це посадова особа державного органу судової влади, яка наділена повноваженнями здійснювати правосуддя і виконувати свої обов'язки на професійній основі. Суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів»[1] призначений чи обраний суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Професія судді є однією із найдавніших і особливо відповідальних юридичних спеціальностей.  Діяльність судді багатогранна, охоплює всі сфери спілкування між людьми, і тому набір принципів, норм, що стосується професійної етики судді, досить умовний, як і саме поняття професійної етики. Однак є певна специфіка в діяльності судді, що пов'язана з моральними ситуаціями, що не зустрічаються в інших професіях, але є звичайними для правосуддя (наприклад, обов'язок не розголошувати таємницю наради, як і те, що від­бувалося у закритому судовому засіданні).

На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою.

         Віталій Сідоров ґрунтовно розповів про роботу адвоката та органів прокуратури, навів цікаві приклади з своєї практики, щодо захисту в суді прав неповнолітніх та закликав молодь обирати професію юриста.

         Адвокат — юрист, що надає професійну правову допомогу громадянам та юридичним особам шляхом реалізації права в їх інтересах. В Україні адвокат — фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність. Основне завдання адвоката — усіма законними способами максимально ефективно захищати права й законні інтереси довірителя (клієнта). Ефективний захист і представництво прав є метою й необхідним результатом професійної діяльності адвоката. Для того щоб стати адвокатом, людині потрібно мати вищу юридичну освіту, скласти спеціальний іспит, прийняти присягу адвоката, отримати ліцензію (дозвіл) на заняття адвокатською діяльністю.

         Крім того, щоб стати висококваліфікованим адвокатом, треба мати постійну практику, багато читати спеціальної літератури і юридичної періодики, вивчати досвід колег, опановувати основи ораторської майстерності, уміти переконувати інших людей у правильності своєї позиції.

         Майбутньому адвокатові дуже важливо навчитися працювати з юридичними джерелами — знати систему законодавств і вміти знаходити відповіді на запитання, що виникають у процесі професійної діяльності.

         Прокурор — це головний законний представник обвинувачення в країнах цивільного права з системою слідства або в країнах загального права, що прийняли змагальну систему. Обвинувачення — сторона, що відповідає за виклад доказів проти особи, підозрюваної в здійсненні правопорушення, в ході судового розгляду у кримінальній справі.

         У судовому процесі прокурор протистоїть адвокатові. Він також повинен мати універсальну підготовку в галузі юриспруденції й мати всі навички, якими володіє адвокат. Крім цього, до окремих співробітників прокуратури можуть висуватися додаткові вимоги, пов'язані зі специфікою їхньої діяльності. Наприклад, прокурор-криміналіст також повинен бути гарним слідчим.

         Людина, яка обрала професію прокурора, повинна мати високі моральні якості та виконувати свої професійні обов'язки, не мати судимості, у тому числі погашеної. Остання обставина визначається тим, що прокурор має моральне право жадати від інших виконання закону тільки в тому випадку, якщо сам має бездоганну репутацію.

         У прокурора багато обов'язків і багато прав. Обов'язки: підтримка дер­жавного обвинувачення в суді, представництво громадян у судах, нагляд за дотриманням нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство, нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

         Алла Бурлак охарактеризувала основні моменти в роботі нотаріуса, звернула увагу присутніх на психологічні аспекти своєї діяльності та розповіла кумедні випадки з своєї практики.

         Нотаріус — це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності. Нотаріальні дії полягають у засвідченні в установленому порядку різних фактів, подій і явищ. Нотаріальні дії в Україні засвідчують нотаріуси, що працюють у державних нотаріальних конторах, або ті, які займаються приватною нотаріальною практикою. Державні й приватні нотаріуси виконують, в основному, однакові нотаріальні дії: засвідчують угоди, для яких законодавством установлена обов'язкова нотаріальна форма (договори, заповіти, доручення); видають свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя; засвідчують правильність копії документів і виписок з них, дійсність підпису й вірність перекладу; засвідчують різні факти (перебування громадянина в певному місці та ін.). Окрім означеного, державні нотаріуси виконують низку додаткових нотаріальних дій, пов'язаних зі спадкуванням: засвідчують заповіти, вій дають свідоцтва про право на спадщину й уживають заходів щодо охорони спадкоємного майна.

Тетяна Точинська доповнила розповіді про юридичні професії розповіддю про юрисконсульта та працівників органів юстиції: державної виконавчої служби, ДРАЦСу, ЦНАПів та ін.

         Юрисконсульт — це фахівець, що професійно знається на законодавстві та здійснює правовий супровід комерційної діяльності  на певному підприємстві. На відміну від співробітників юридичних фірм, юрисконсульт захищає інтереси й вирішує проблеми тільки одного клієнта — свого роботодавця. Основне завдання юрисконсульта — забезпечити виконання закону на підприємстві й самим підприємством. Юрисконсульт складає і візує договори, накази, листи, претензії, заяви, стягує борги з несумлінних контрагентів, представляє і відстоює інтереси підприємства в судах, різних організаціях, документально оформляє всі укладені підприємством угоди. Юрисконсульт контролює прийом на роботу і звільнення співробітників, консультує бухгалтерію із приводу застосування різних норм Податкового кодексу, створює процедури прийняття рішень, супроводжує нові інвестиційні проекти та ін.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу можна звернувшись до Лановецького бюро правової допомоги розміщене  за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59  та Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м.Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Вибір читачів за тиждень

Відео