Віра Олександрович

З Тернополя до Країни пірамід: враження від мандрівки й поради для туристів (фоторепортаж, відео)

Там - дуже спекотно і подекуди некомфортно (особливо для європейців). Однак хоч раз побувати у тих місцях варто всім. Адже історією в Єгипті «дихає» буквально все!

Кореспондент «Терену» вперше побувала на узбережжі Червоного моря і зібрала поради для тих, хто також мріє там відпочити й побачити щось цікаве.

Фрески
Фрески

Єгипет –  без перебільшення унікальна країна. Адже там сконцентровані сотні пам'ятників архітектури тисячолітньої давнини. І це при тому, що 95% території країни вкриває пустеля. І саме там – посеред піску і голого каміння - «ростуть» докази одного із семи чудес світу, що дійшло до наших днів, - піраміди. Через це і не тільки Єгипет «заточений» на туристів, тому тамтешні курорти - улюблене місце для гостей з усіх куточків планети.

Оформити візу до Єгипту - одна із найпростіших процедур. Вам потрібен паспорт і... все. В аеропорту заплатите $25 у касі місцевого банку, і матимете штамп, що дасть змогу побачити країну пірамід. Оплатити цю послугу представнику своєї турфірми – швидше і, можливо, навіть зручніше, але ви додатково викладете 2 дол. США.

Готель2
Готель2

Готелів у курортних зонах - хоч греблю гати: на будь-який смак і гаманець, із «вибадами» і без. Якість надання послуг залежить лише від «зірковості» закладу. Втім, не дивуйтеся, якщо у вашому 5-зірковому готелі стіни будуть подряпані, а крісла – у плямах. В Єгипті звична європейська система класифікації на совість не працює. Навіть якщо вам яскраво опишуть якийсь готель, реальність може відрізнятися від картинки. Тому знавці радять спершу самим вивчити рейтинг найкращих готелів у Шарм-ель-Шейху і найкращих готелів у Хургаді. Якщо у турагенції запропонують щось із того переліку, тоді можна й погоджуватися.

Готель
Готель

Багато залежить від обраного напрямку. Наприклад, Хургада - це рай для любителів дайвінгу і дуже демократичний курорт. Натомість Шарм-ель-Шейх, розташований на Синайському півострові, вражає фешенебельними та європеїзованими готелями. Тому цей курорт вирізняється привабливими парками, атракціонами, прекрасними пляжами, набережними, ресторанами й дискотеками.

Від Хургади можна вирушити на екскурсію до всесвітньо відомих єгипетських пірамід (а також у Каїр – столицю Єгипту) і в Луксор - скарбницю пам'ятників стародавнього Єгипту. Із Шарм-ель-Шейха шанувальники загадок і старожитностей можуть поїхати на екскурсії до Синайської пустелі - на гору Мойсея і в монастир Святої Катерини.

Риф
Риф

Червоне море – родзинка Єгипту. Воно надзвичайно чисте, але є одним із найсолоніших в усьому світі: на літр води припадає 38-42 г солі. Це море є унікальною акваторією, бо в нього не впадає жодна річка. До того ж, вздовж лінії берега немає жодних заводів чи інших підприємств, що могли б забруднити воду. Тому фауна там вражає! Таких яскравих риб різних розмірів і видів ви більше ніде не зустрінете. Є там і велетенські скати, і навіть морські черепахи. Причому помилуватися усім цим можна майже біля берега.

Для тих, кому набридло море (хоча це - неможливо), у готелях передбачили цілі каскади різноманітних за площею і глибиною басейнів. У деяких є штучні хвилі або штучні фонтани чи навіть гірки для швидкого спуску. Вода у таких водоймах – тепла, прісна, але – технічна. Тому ковтати її не варто в жодному разі (можна отримати розлад шлунку – прим.).

Басейн
Басейн

Оскільки ми відпочивали на узбережжі Макаді, що поруч із Хургадою, то отримали шанс відірватися від комфортабельних умов цивілізації й відчути себе бедуїнами. З представниками цього племені можна було насолодитися смачним чаєм у пустелі. Коротка ранкова або вечірня мандрівка на квадроциклах коштувала як мінімум 17 і 22 дол. США, відповідно, на одну людину. Якщо вдвох на одному квадроциклі – 27 і 32 дол. США, відповідно. Сафарі-Діскавері тривалістю 8 годин «тягнуло» по 23 дол. США за кожного учасника. Проте треба було ще заплатити 25 дол. США додаткового трансферу – за доставку туристів на автомобілі із кондиціонером до туристичного центру, звідки починалася мандрівка до селища бедуїнів.

Подорож до Луксору (греки свого часу називали це місто Фіви – прим.) обходилася як мінімум по 40 дол. США із кожного туриста. До речі, купувати мандрівку у гіда в готелі коштувало на 10-30 дол. США дорожче, ніж у місцевих представників. Хоча другий варіант міг бути ризикованим, але нам пощастило. Ба більше, поталанило і з гідом – Джош виявився вчителем, дуже добре говорив російською і відповідав на різні запитання. Ми побачили і Карнакский храм, усі стіни якого розписані ієрогліфами, і Долину царів із гробницями фараонів та їхніх дружин.

Долина цариць
Долина цариць

Варто зауважити, що про Україну в Єгипті знають. Ви навіть можете почути «Слава Україні!» від продавців на ринку. Але не надто цьому радійте. Спілкуватися із місцевими вдається лише англійською і ламаною російською. Навіть у ресторанах, коли чують, що ви – з України, відразу дають меню… російською мовою. Тож за весь час відпустки українську пісню на курорті ми почули єдиний раз.

Скласти враження про звичне життя єгиптян можна просто дорогою у Луксор. Спершу доведеться їхати пустелею, минати кілька воєнізованих постів. Згодом почнуться обжиті землі, де траплялися навіть висотки. Адже люди в Єгипті мешкають лише вздовж Нілу і його каналів. Тобто там, де є вода і можна сяк-так виростити якийсь урожай і жити. Причому наявність сміття на кожному кроці нікого із місцевих жителів не гнітить. Вражає така картина лише туристів.

Як не дивно, але сам Ніл – доволі чиста річка. У ній купаються, у ній ловлять рибу, яку тут же готують і споживають. Руслом курсують численні багатоповерхові пороми, на яких влаштовують круїзи Нілом. Переважно серед таких туристів, як не дивно, опиняються китайці. Зауважимо, великі кораблі там плавати не можуть, адже найбільша глибина найдовшої у світі річки – лише 5 м. Зате для приватних яхт це – розкіш.

Гід розповів, що у Єгипті 32 мільйони жителів навіть не вміють написати ім’я, тобто вони - абсолютно неграмотні. Середня зарплата - 150 дол. Хоча військові найнижчого рангу отримують уже 900 дол. Люди у формі, причому зі зброєю - на кожному кроці. Поруч із величними та суперсучасними готелями й торговими центрами абсолютна бідність і вбогість... Якщо є вибір, кого взяти на роботу, то працю 100% отримає чоловік, а не жінка. Якщо дівчина не вийшла заміж до 25-ти, то її чекає життя із батьками (до їхньої смерті), а потім - у родині старшого брата... І таких вражаючих для європейців фактів про Єгипет - ще багато-багато...

Храм
Храм

Найбільше яскравих вражень нам вдалося отримати в Луксорі. От, просто дивишся на фреску у гробниці чи у храмі та впізнаєш малюнок, знайомий із підручника з історії стародавнього світу. Але для туристів у Єгипті можуть влаштувати екскурсії із відвідуванням найцікавіших музеїв. Побачене точно змусить вас ойкнути від захоплення.

Звісно ж, не завадить спробувати й місцеву кухню. Справжній єгипетський делікатес - фаршировані голуби. Окрім того, жоден день єгиптянина не минає без бобів. Ще одна популярна у них страва має дивну назву «кофта». До речі, саме в Луксорі можна придбати найкращий чай каркаде, бо його там вирощують.

Сувеніри
Сувеніри

Поради бувалого туриста:

- в Єгипет краще їхати у квітні-травні або у листопаді-грудні. У цей час там немає шаленої спеки, як у решту місяців. Натомість у січні-лютому може бути холодно (10 град. тепла);

- насамперед подбайте про… гроші, точніше візьміть із собою якомога більше дрібних доларів. Євро українцям брати не вигідно, бо він у Єгипті має фактично той же курс, що й американська валюта. Можна, звісно, відразу в аеропорту обміняти валюту на місцеві фунти: 1 дол. США тягне приблизно 17 єгипетських фунтів;

- подбайте про аптечку, особливо необхідні - засоби для травлення, бо єгипетська кухня і вода можуть створити для вас неприємний сюрприз;

- жіночі засоби особистої гігієни в Єгипті – доволі дорогі (наприклад, пачка прокладок із 10 шт. може коштувати 3 дол. США), тому краще брати їх із собою;

- засоби від комарів та інших комах мають бути в аптечці обов’язково (до речі, найбільш набридливі – так звані пустельні блохи);

- у деяких гробницях категорично заборонено фотографувати. Кажуть, спалах шкодить фрескам, тому на порушників чекають значного розміру штрафи;

- у готелі заведено давати «на чай» прибиральнику і носію валіз, у ресторані – офіціантам. Вистачить 1 дол. США або євро;

- будьте обережними на ринках і навіть в крамницях. Араби - нав'язливі й за будь-яку ціну прагнуть «втюхати» туристу свій товар. Тому щойно почуєте «ай красівая, захаді ко мнє» – краще обійдіть це місце стороною;

- надзвичайно уважним треба бути в аеропорту дорогою назад. У жодному разі не слід брати із собою якихось камінців чи мушель, що можуть претендувати на цінність. При огляді (а їх буде кілька) у вас все можуть відібрати. Ба більше, змусять сплатити штраф.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео