Орест Сарматський

Українські фермери знизили ціну на торішню капусту (Агроновини)

2301 (Copy)

Українські фермери змушені цього тижня знижувати ціни на торішню капусту. Цей факт учасники ринку пояснюють високою вартістю овочів. При цьому попит залишається на досить низькому рівні.

В результаті фермери були змушені поступатися в ціні, щоб прискорити темпи збуту торішньої капусти, повідомляє EastFruit.

Так, наразі капуста врожаю 2018 р. коштує 25-28 грн/кг ($0,95-1,06/кг), що в середньому на 7% дешевше, ніж в кінці минулого робочого тижня. При цьому продавці відзначають, що попит на продукцію залишається на досить низькому рівні, а роздрібні мережі купують торішню капусту лише для підтримки асортименту.

Тим часом, в господарствах південного регіону і Закарпаття почалася масова реалізація капусти нового врожаю. Нині вона коштує 7-8 грн/кг ($0,27-0,30/кг), відзначаючи при цьому що попит на ранню продукцію залишається на досить високому рівні.

Варто зазначити, що сьогодні торішня капуста пропонується на українському ринку в середньому в 7 разів дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Що стосується цін на капусту нового врожаю, то на сьогоднішній день ця продукція надходить у продаж в середньому на 42% дешевше, ніж в середині травня 2018 р.

2302 (Copy)
2302 (Copy)

Цього року імпортні персики та нектарини коштують на 10-20% дешевше, ніж торік

Імпортні кісточкові поступово завойовують ринок України. Від початку травня пропозиція персиків, абрикосів та нектаринів іспанського виробництва постійно зростає на гуртових ринках країни.

Згідно з даними «Інфо-Шувар», ціни на імпортні  фрукти помітно знизилися, в порівнянні із минулим роком.

Так, у найбільшому в країні фруктовому терміналі ОРСП «Шувар» у Львові, імпортні персики пропонуються по середній ціні 70 грн/кг, рік тому вони коштували більш, ніж на 10% дорожче.

Середня ціна нектаринів теж становить 70 грн/кг і є на цілих 20% нижчою від цін минулого року.

Вартість імпортних абрикосів, станом на 17 травня 2019 року, була зафіксована на рівні 80 грн/кг, тобто, на 25% дешевше, порівняно із аналогічною датою 2018 року.

Оператори ОРСП «Шувар» говорять, що низькі ціни на імпортні кісточкові обумовлені досить непоганим врожаєм в Іспанії, яка є головним постачальником кісточкових в Україну в другій половині весни та в першій половині літа.

Нагадаємо, щороку, Україна імпортує 26-38 тис. тонн кісточкових. В структурі ринку персиків та нектаринів імпорт займає більше 50%.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео