Віра Олександрович

На Тернопільщині із корупцією «воюють» нарадами і бесідами

borotba-z-koruptsiyeyu

З корупцією у Тернопільській області податківці борються переважно профілактичними заходами. Попри це, на працівників ГУ ДФС в області вже склали 4 адмінпротоколи через неповідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Належне інформування про відповідальність за корупційні дії запобігатиме їх вчиненню. Адже поінформований - захищений від ризиків, наголосили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Так, із початку 2019-го з питань дотримання вимог антикорупційного законодавства працівники сектору провели по 12 нарад на тему «Особливості заповнення декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» та «Етика поведінки державного службовця», - кажуть у податковій. – Натомість рекомендації щодо запобігання конфлікту інтересів у діяльності працівників органів ДФС обговорювали на 5-ти нарадах із фахівцями фіскальної служби Тернопілля.

Крім того, працівники сектору із питань запобігання і виявлення корупції під час 99 профілактичних бесід роз’яснили норми Закону «Про запобігання корупції».

- Зокрема, фахівці акцентували увагу на обмеженнях, спрямованих на запобігання та протидію корупції, одержанні дарунків, роботі близьких осіб, діях осіб, які звільнилися із посад або припинили діяльність, пов’язану з виконанням функції держави тощо, - пояснюють у податковій. - Поза увагою не залишилися і такі важливі питання, як фінансовий контроль, врегулювання конфлікту інтересів, особливості звільнення з роботи осіб, які вчинили правопорушення та попереджено про кримінальну відповідальність за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, незаконне збагачення, підкуп службової особи, за зловживання владою або службовим становищем, а також за перевищення влади або службових повноважень.

Фахівці структурного підрозділу надавали методичну і консультаційну допомогу із питань застосування і дотримання вимог антикорупційного законодавства, у заповненні декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

- Із метою підвищення обізнаності про права та обов'язки суб'єктів декларування у цьому напрямку реалізували комплекс заходів, - стверджують у податковій. - Тому до 1 квітня 2019 року всі суб'єкти декларування фіскальної служби області, які повинні були подати декларації як особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, виконали цю вимогу.

До речі, у січні-квітні цього року на працівників ГУ ДФС в області склали 4 адміністративних протоколи. Оскільки вони не подали або подали несвоєчасно повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

- Фахівці структурного підрозділу також уже провели два службових розслідування щодо виявлення причин та умов, які призвели до вчинення корупційного правопорушення та невиконання вимог антикорупційного законодавства, - уточнили у податковій. - Повідомлення про можливі порушення працівниками  ГУ ДФС у Тернопільській області вимог Закону України «Про запобігання корупції» платники надіслали на інформаційну лінію «Пульс».

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео