Тамара Коблик

24 травня в історії Тернопільщини

24

Цього дня народилися:

український актор, режисер, театральний діяч Микола Бенцаль (1891, с. Курівці, Зборівський район — 9 вересня 1938, Коломия, Івано-Франківська область). Учень Йосипа Стадника, Леся Курбаса. Працював актором у Народному театрі товариства «Українська бесіда» у Львові, в «Тернопільських театральних вечорах», у 1918–1919 - директор Тернопільського українського драматичного театру.

Микола-Бенцаль.jpg

педагог, громадський діяч, переможець конкурсів «Вчитель року» Василь Білянський (1964, с. Красне Гусятинського району);

Bilianskyj-700x525
Bilianskyj-700x525

літераторка, художниця, автор-виконавиця пі­сень Богдана Дурда (1940, м. Бучач);

Результат пошуку зображень за запитом "Богдана Дурда"

артист розмовного жанру, діяч культури, заслужений артист України Борис Єфремов (1954, смт. Товсте Заліщицького району – 13. 04. 2006, м. Тернопіль);

громадський діяч, меценат, член ОУН Олекса Задойко (1912, м. Збараж – серед. 1990-х рр., Канада);

дириґент, музикант, заслужений діяч мистецтв України Мирослав Кріль (1974 , с. Чистопади Зборівського району);

590_l2
590_l2

господарник, гро­мадський діяч Віталій  Семенюк (1963, с. Гайворонка Теребовлянського району);

лісівник, громад­ський діяч, заслужений лісівник УРСР Федір Чабан (1924, с. Лопушне, нині Лановецького району – 01. 11. 1990, смт. Гримайлів Гусятинського району).

Цей день в історії Тернопілля:

24 травня 1939 року - у Берліні помер польський славіст, літературознавець, енциклопедист, уродженець Тернополя Александер Брюкнер. Творчий внесок А. Брюкнера в славістику надзвичайно великий. Найвизначніші праці: «Нарис історії польської літератури», «Релігійна література в середньовічній Польщі», «Старовинна Литва, народи і боги», «МіколайРей», «Історія російської літератури», «Польська міфологія» та ін.

24 травня 1952 року - в Парижі помер український мовознавець, бібліограф, фольклорист, історик, журналіст, етнограф, редактор, видавець, громадський діяч, уродженець с.Поручин Бережанського повіту Зенон Кузеля. Працював редактором часопису «Українське Слово» та видань видавництв «Українська Накладня», Ukrainische Kulturberichte та «Українське Слово». У1943 році вийшов з друку великий «Українсько-німецький словник», опрацьований З.Кузелею і Я. Рудницьким. Працював головою Комісії Допомоги Українському Студентству, був головою Наукового Товариства ім. Т.Шевченка.

24 травня 1942 року – в Празі помер український хімік, біохімік, гігієніст та епідеміолог, громадсько-політичний, освітній діяч, академік Іван Горбачевський. Член Палати панів австро-угорського парламенту, перший етнічний українець - міністр охорони здоров'я Австро-Угорщини, ректор Українського вільного університету.

24 травня 1999 року - постановою Кабінету міністрів України Кременецькому медичному училищу присвоєно ім'я Арсена Річинського.

24 травня весь слов'янський світ відзначає День слов'янської писемності і культури. Це свято має щонайменше дванадцять сторіч, адже саме у шістдесятих роках ІХ сторіччя рівноапостольні Кирило та Мефодій, проповідуючи християнство у моравського князя Ростислава, винайшли слов’янську азбуку та переклали Святе письмо і богослужбові книги.

В Україні Кирила та Мефодія й дотепер пам’ятають та шанують і не лише духовні, але й світські особи. На їхню честь вже у 12 сторіччі на північній околиці Києва в урочищі Дорогожичі було побудовано Кирилівську церкву, яка пізніше стала усипальницею чернігівських князів Ольжичів. Вона збереглася й дотепер.

 

Європейський день парків відзначається 24 травня. Свято було придумане представниками Федерації «Europarк», яка об'єднала безліч охоронюваних природних зон, розташованих в 36 країнах Європи.

Вперше заходи, присвячені цьому святу, проводилися в 1999 році. Цю ідею в провідних європейських державах відразу ж сприйняли на «ура», і свято стало щорічним. Датою для нього було обрано 24 травня, оскільки в цей день в 1909 році були створені перші дев'ять національних парків Швеції.

Сьогодні природні території є однією з найбільших цінностей планети. Вони накопичили в собі культурну спадщину кількох століть, тому збереження таких природних зон вважається обов'язком людства.

Глобальна мета Європейського дня парків полягає в підвищенні значущості парків і заповідних територій, а також в розробці заходів по збереженню цих територій. Важливою складовою цього процесу організатори свята бачать міжнародну консолідацію в питаннях, що стосуються охорони природних територій Європи.

Іменини сьогодні святкують Кирило, Мефодій, Костянтин, Ростислав.

Вибір читачів за тиждень

Відео