Орест Сарматський

Негода продовжує шкодити посівам цукрових буряків (Агроновини)

2801 (Copy)

Негода продовжує шкодити вітчизняним сільгоспвиробникам. На собі це відчули і виробники цукрових буряків.

Про наслідки і стан посівів розповів Іван Кобрин головний агроном ПАФ «Ім М. Шашкевича» (Львівська область), повідомляє НАЦУ «Укрцукор».

За його словами, значна кількість азоту пішла в нижні шари ґрунту, що в подальшому може проявитися на втраті маси кореня.

– Площа посіву цього року 260 га. Сходи з’явилися на 15-17 день. Основний чинник, що вплинув на схожість та рівномірність сходів є температура повітря. В цьому місяці кількість опадів і вітри не дозволять вчасно обробити гербіцидами. Основний чинник, який зменшив густоту стояння – вітри. Особливо на піщаних та легких ґрунтах, – повідомив Іван Кобрин.

 За його словами, зі збільшенням температури ґрунту покращився і розвиток буряків, за тиждень рослини розвинули додатково дві пари листків.

– Затрати на виробництво збільшуються, ціна тим часом зменшується. Через здорожчання виробництва площі під цукровими буряками цьогоріч скоротили з 420 до 260 га, – зауважив головний агроном ПАФ «Ім М. Шашкевича».

Наразі порахувати загальний обсяг втрат дуже складно. Тому виробники не бачать потреби пересівати цукрові буряки. Терміни посіву вже пройшли, тому кращого результату вже не буде. Лише збільшаться затрати на вирощування. Загальний стан розвитку рослин оцінюється як добрий та задовільний.

Джерело: https://superagronom.com

2802 (Copy)
2802 (Copy)

Молоко як індикатор стану здоров’я тварини

Група голландських вчених розпочала проект зі збору зразків, щоб виявити, чи молоко новотільних корів може вказати на метаболічний статус та довговічність тварини.

Вчені хотіли дізнатись, чи середній інфрачервоний профіль коров’ячого молока на початку лактації може використовуватись як індикатор метаболічного статусу та провісник довголіття.

Проект стартував у 2018 році, і основна частина проекту пройшла на голландській дослідній фермі «Молочний кампус» (Dairy Campus). Зразки крові та молока збирали від 400 корів у період від 3 тижнів до та 4 тижнів після отелення. Також, впродовж цих тижнів збирались дані стосовно продуктивності, захворювань та фертильності. Метою проекту є вивчити чи відображає склад молока метаболічний статус корови і чи дає уявлення стосовно прогнозованого довголіття тварини. Саме така інформація допомагає молочарям краще управляти транзитними коровами та збільшити довговічність стада.

Усі результати дослідження будуть опубліковані в кінці 2019 року.

milkUa.Info за матеріалами dairyglobal.net

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео