Кременчанка, що живе в Китаї, розповіла, чому спілкується з дітьми українською (фото)

дзюма мова

Кременчанка Світлана Дзюма, котра вже давно живе у Китаї, розповіла, що розмовляє зі своїми дітьми українською мовою. І, хоча оточуючих це часто дивує, адже живе родина не в Україні, молода жінка каже, що це природно, коли малеча спілкуватиметься рідною мовою мами.

– Найнезрозуміліше питання, яке мені задавали: «А чому ти зі своїми дітьми розмовляєш українською?». Насправді, після цих слів мені мову відняло. «Ну діти ж живуть в Китаї, говори з ними китайською або англійською!». Яка англійська, яка китайська, люди. Ви що? Якби я була громадянкою тієї чи іншої країни, то зрозуміло. Я – українка, друзі. І діти мої будуть розмовляти українською, – розповідає Світлана.

Вона переконана, що як би добре ти не знав іноземної мови, емоцій та почуттів нею не передати, а надто дітям. Син Світлани розмовляє українською та китайською, може висловитися англійською. Так само жінка планує навчати маленьку доньку.

дзюма мова1
дзюма мова1

– Не можу зрозуміти матусь, які не розмовляють з дітьми рідною мовою. А як же ти їм казку прочитаєш, колискову заспіваєш? Як донесеш їм це не рідною мовою? Насправді, я не засуджую. У кожного є вибір.

Я з народження з Мішею та Іванною розмовляю українською, вони прекрасно розуміють. Міша непогано говорить. Так, практики не вистачає, але ми стараємося. Дуже скоро ми прилетимо в Україну, і будемо ретельно працювати над тим, щоб українська була як рідна, – ділиться кременчанка.

Також Світлана радить матусям діток змішаних рас не боятися, що малеча не зможе сприймати дві чи три мови.

– Діткам набагато простіше, вони здатні вивчати 5 мов відразу. Мiша прекрасно володіє китайською та українською. Розуміє і може сказати англійською та російською. Займайтеся з дітьми вiд самого народження, – рекомендує Світлана.

Фото зі сторінки Світлани Дзюми у Facebook

Вибір читачів за тиждень

Відео