На Тернопільщині у травні зафіксували найбільше нових випадків кору

desktop_sBQ5_istock-455195407-m

За даними МОЗ, з початку 2019 року на кір в Україні захворіли 49 288 осіб – 23 240 дорослих і 26 048 дітей. Від ускладнень кору померли 17 осіб, а від літа 2017 року (з початку спалаху) – 38 осіб. Загалом з початку спалаху на кір захворіло понад 100 тис. українців. У Чортківському районі та самому Чорткові у 2019 році захворіли 55 осіб.

 У травні 2019 року найбільше нових випадків кору зареєстровано у Харківській, Київській, Тернопільській та Львівській областях. Мабуть, кожен українець вже чув про невтішну епідситуацію у нашій державі. На Україну припадає понад 70% захворювань у Європі – за даними ООН.

Невакциновані діти набагато важче переносять кір, аніж вакциновані. Температура тіла 39º-40º тримається у них 8-10 днів. На фоні такого стресу для організму активізується умовно-патогенна мікрофлора, розвиваються тяжкі ускладнення: пневмонії, менінгіти, енцефаліти, сліпота, захворювання нирок і т.д. На осінь 2019 року прогнозується третя хвиля кору, на яку накладається ще й грип. Саме до вересня потрібно максимально вакцинувати населення, щоб створити прошарок несприятливих осіб до кору.

Діти планово вакцинуються у 1 рік та у 6 років. Із порушеним календарем щеплень вакцинацію можна починати будь-коли. Робити її потрібно дворазово з інтервалом 1 місяць.

47% від захворілих становить доросле населення. Найстарший хворий на кір у Чорткові був чоловік 58 річного віку, а у Тернополі – 71-річний. Тому захворіти має шанси кожен. Згідно з новим наказом МОЗ, вакцинувати можна і дорослих без обмежень за віком, якщо вони не хворіли на кір, або не мають зазначеного у медичній документації підтвердження введення двох доз вакцини. Для тих, хто має сумніви щодо вакцинації чи перенесення захворювання, фахівці рекомендують здати кров на напруженість імунітету до кору (наявність специфічних антитіл lg). Це обстеження проводять майже всі приватні лабораторії Чорткова та Тернополя. Орієнтована вартість – 165-220 грн. Якщо результати негативні –  зверніться до свого сімейного лікаря та отримайте вакцину КПК (виробництво США) безкоштовно. Якщо ви контактували з хворим на кір, то вакцинуйтеся якомога швидше: 3 дні від моменту контакту. Хоча зараз при відсутності ознак хвороби можна вакцинуватися і у пізніші терміни.

За інф. Чортківської міської ради

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео