Оксана Бучко

У громаді на Тернопільщині закрили неперспективну школу

DSC_0027-1200x480

Реформу освіти втілюють в Теребовлянській ОТГ на Тернопільщині. Там ліквідували  Навчально-виховний комплекс «Боричівська загальноосвітня школа-сад І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад». Адже на утримання одного учня там іде 60 тисяч грн. на рік, а школа в рейтингу ОТГ займає останнє місце.

Про це йшлось на сесія міської ради, повідомляє terebotg.in.ua.

У 2020 році в цій школі не буде жодного першокласника, як і в наступні три роки. Сьогодні у закладі навчається 33 учні (з 1 по 9 класи включно) та двоє вихованців дошкільного відділення. Працюють тут 15 педагогічних працівників та 8 чоловік обслуговуючого персоналу (прибиральники, кухарі, бухгалтерія, тощо). Тобто по 2 учнів на 1 вчителя плюс додатковий персонал. Приміщення школи велике, немалі кошти ідуть на його опалення, електропостачання. Тому утримувати заклад невигідно.

Також на сесії прийняли рішення про реорганізацію опорного закладу Теребовлянської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.  Семенівський НВК (навчально-виховний комплекс), який свого часу став філією опорної школи (Теребовлянська ЗОШ №1) – має стати повноцінним Дошкільним навчальним закладом (зі створенням окремої юридичної особи). До цього часу у даному НВК знаходилася школа І ступеня (20 дітей) та садочок (21 дитина). Приміщення – тісне: 57 кв. м на 41 дитину (державна норма – від 2 м до 2,2 на одну дитину), столова – знаходиться через дорогу, немає ні спортивного залу, ні кімнати для сну (для дітей дошкільного віку). Тож рішенням Теребовлянської міської ради розпочато процес реформування філії. В подальшому на базі цього НВК буде діяти тільки ДНЗ (дитячий садок), що дасть можливість створити відповідні умови для комфортного перебування та харчування дітей. А старші діти (1-4 класи)  їздитимуть шкільним автобусом до опорного закладу.

Окрім того, планують скласти маршрут шкільного автобуса, щоб уже з першого вересня довозити дітей із с. Боричівка до міських шкіл, а вихованців ДНЗ – до найближчого садочку. Також  педагогам Боричівського НВК, які бажають працювати за своїм фахом надалі – відділ освіти склав перелік пропозицій з працевлаштування у школах Теребовлі та ближніх сіл.

Ще одна проблема освіти в ОТГ – нестача коштів на виплату заробітної плати педагогам. Адже згідно з формулою Міністерства освіти України з державного бюджету на громаду виділили на цей рік кошти лише на 258 педагогічних працівників. У школах на даний час є 351 педагогічна ставка. Тобто відділ освіти Теребовлянської громади у цьому році мав би скоротити 92 педагогічні ставки.

Нагадаємо, напередодні жителі Боричівки перекрили трасу у Теребовлі.

Фото terebotg.in.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео