Орест Сарматський

Високі ціни на ріпчасту цибулю зберігатимуться до початку вересня – думка (Агроновини)

3101 (Copy)

Цибулю в Україні в основному вирощують у господарствах населення, а це близько 85-90%. Вони у більшості випадків не мають спеціального обладнання та складських приміщень для зберігання продукції протягом року без погіршення її якості. Тому багато овочів втрачаються, що і обумовлює ріст цін.

При такій ситуації зниження цін на ріпчасту цибулю можливе лише з початком масового збору нового урожаю, тобто в період від середини серпня до початку вересня 2019 р. Про це повідомила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»д.е.н. Ольга Боднар.

За її словами, у 2018/19 МР на ринку ріпчастої цибулі спостерігається значне зростання оптово-відпускних та роздрібних цін.

Вона додала, що  на відміну від попередніх років цінове зростання у поточному сезоні почалося із жовтня 2018 р., а вже у квітні 2019 р. його темпи становили 2,5-3 рази. Станом на квітень цього року середня оптово-відпускна ціна на овоч була 15,2 грн/кг, роздрібна – 25,6 грн/кг.

Пропозиція на ринку цибулі формується переважно за рахунок власного виробництва, нагадала експерт. Його обсяг у 2018/19 МР був на 10% нижче показника попереднього року і становив 884 тис. т.

Таке скорочення виробництва відбулося за рахунок зменшення посівних площ та урожайності цибулі.

Основними постачальниками були Азербайджан, Нідерланди, Узбекистан. Триразове зростання обсягів імпорту у 2019 р. обумовлене зменшенням пропозиції внутрішнього ринку.

На експорт цибуля вивозиться переважно у липні-жовтні після збору урожаю. Основними імпортерами є Румунія, Молдова, Великобританія, Польща, Ірак. В цілому обсяги експорту суттєво не впливають на внутрішній ринок. У 2018 р. вони зросли на 39%,і склали 21 тис. т.

3102 (Copy)
3102 (Copy)

Ягоди та фрукти подорожчають на 15% прогноз

Цього року вартість ягід та фруктів на українському ринку зросте на 10-15%. Таку думку висловив економіст Олег Пендзин. Про це повідомляє «ГолосUA».

– Цього року під час цвітіння заморозків не було. Тому яблука, груші, вишні, черешні, персики та інші кісточкові в цьому році будуть. Що стосується ягід, то ми досить жорстко зав'язані на європейський ринок. Як тільки у нас починає рости ціна, починає «йти» імпорт. Ягоди будуть в будь-якому випадку. Багато ягід вирощуються тепличним способом, тому значних цінових коливань не буде. На жаль, ягоди і фрукти цього літа будуть дорожче приблизно на 15-20%, – сказав він.

За словами економіста, ціна на полуницю буде коливатися.

– Зараз вона висока. В середньому близько 100 грн. Як тільки поїде перша полуниця із Закарпаття, ціни на ринках почнуть падати. Як тільки з'явиться ягода на присадибних ділянках, то ціна на неї впаде. Коли буде йти рання полуниця і підходити пізня, то в цьому періоді ціна на ягоду знову почне зростати, – підсумував Олег Пендзин.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео