Орест Сарматський

Ціни падають: виробники поспіхом розпродують залишки моркви зі сховищ (Агроновини)

01061 (Copy)

Черговий тиждень поточного року став переломним на ринку моркви в Україні: зростання цін у даному сегменті впродовж 6-ти попередніх тижнів не тільки припинилося, а й змінилося на зменшення.

Про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації.

Аналітики прогнозували дану ситуацію, спираючись перш за все на показники відпускних цін на продукцію, які цього сезону дійшли до історичного максимуму. Паралельно з поступовим зростанням цін, попит з боку покупців також поступово слабшав, а на початку минулого тижня торгівля у даному сегменті практично зупинилась.

Оцінивши ситуацію, українські виробники поспіхом намагалися реалізувати залишки моркви зі сховищ, а єдиним інструментом, який міг би допомогти в цьому випадку, було зменшення раніше встановлених цін. Як результат, минулий тиждень логічно закінчився встановленням нового цінового діапазону, а саме — 16-20 грн/кг.

Як прогнозують аналітики УПОА, поки в українських фермерів ще будуть в наявності приховані запаси моркви, основним чинником ціноутворення у даному сегменті буде саме купівельна активність.

До 90% української гірчиці йде на експорт

Олійна гірчиця має досить високу рентабельність. Витративши до 10 тис. грн на вирощування 1 га та зібравши навіть мінімальний урожай, можна отримати значні прибутки.

За даними «АПК Інформ», ціни на насіння гірчиці білої з липня 2018 року до квітня 2019-го коливались від 16,8 до 22 тис. грн/тонна, гірчиці сизої — 14,5-15 тис. грн/тонна, пише AgroTimes.

Крім цього, гірчиця є експортоорієнтованою культурою. Україна входить до найбільших експортерів олійної гірчиці у світі.

02061 (Copy)
02061 (Copy)

Посівні площі під культурою щороку становлять 50 тис. га. Українські сільгоспвиробники відвантажують на зовнішні ринки до 40 тис. тонн (85-90%) виробленого насіння.

Лідери закупівлі цього товару — Німеччина, США, Франція, Непал і Польща.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео