Тамара Коблик

2 червня в історії Тернопільщини

2

Цього дня народилися:

поет, публіцист, літературознавець, перекладач, громадсько-культурний діяч, член НСПУ Володимир Барна (1953 р. н., смт. Товсте Заліщицького району)

Barna-Volodymyr-Andriyovych-15113350.jpg

учасник Євромайдану, студент Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу, Герой України Назарій Войтович ( 1996, с. Травневе, Збаразький район — 20 лютого 2014, Київ).

Voitovych-Nazar.jpg

фотожурналіст, підприємець Петро Литвин (1961 р. н., с. Товстолуг, нині Тернопільського району)

військовик, педагог, громадський діяч Костянтин Мазуренко (1892 р., с. Чернихівці, нині Збаразького району – 1985 р., м. Торонто, Канада)

балетмейстер, заслужений працівник культури УРСР Віктор Марущак (1946 р. н., смт. Козова)

Результат пошуку зображень за запитом "Віктор Марущак"

спортсмен (важка атлетика), майстер спорту СРСР Борис Цепін (1956 р. н., с. Колиндяни, нині Чортківського району)

учасник національно-визвольних змагань, громадський діяч Йосип Шостак (1926 р., с. Палашівка, нині Чортківського району).

Цей день в історії Тернопілля:

2 червня 1919 року - у василіанському монастирі в м.Бучач відбулася нарада з участю президента ЗУНР доктора Євгена Петрушевича, державних секретарів, генералів Михайла Омеляновича-Павленка і Олександра Грекова, полковника Віктора Курмановича та інших старшин Українськьої галицької армії. Переглядали «фатальну ситуацію на фронті», вирішили використати всі можливості для оборони Галичини, в крайньому випадку - перевести УГА за Збруч.

2 червня 1919 року -  раптове захоплення Тернополя поляками. Терміновий переїзд уряду і штабу Дієвої армії на ст. Богданівка в 10 км від Волочиська. Це був найкритичніший момент в історії уряду УНР, затиснутого між двома ворожими таборами: поляками, що займали Тернопіль, і більшовиками, що контролювали Волочиськ.

2 червня   1919   року  -  Державний секретаріат ЗУНР переїхав до Заліщиків, потім до Чорткова.

2 червня 1941 року – з посади намісника Почаївської лаври звільнено Пантелеймона (Рудика) у зв’язку з обранням його єпископом Львівським.

2 червня 1945 р. поблизу с. Новоставці Бучацького району відбувся бій між підрозділом УПА та більшовиками, котрі поранили районного теренового «Стрия».

2 червня 1956 року - помер адвокат, суддя, доктор права, громадський діяч, уродженець Бережан Богдан Савчак.

2 червня 2007 року - офіційно розпочав мовлення канал ІНТБ. До 1 жовтня 2009 року мовив під позивним і логотипом «Smile-TV».

2 червня 2009 року - у Тернополі презентували екскурсійний тролейбус на базі повністю відновленої чеської машини.

День працівників водного господарства України – це професійне свято, що відзначається в першу неділю червня. Воно було засноване згідно указу Президента України Леоніда Кучми «Про День працівників водного господарства» № 226/2003 від 18 березня 2003 року.

Вода – це основа, без якої неможливо уявити життя людини. Без меліорації земель було б неможливим ведення сільського господарства в засушливих регіонах, без централізованого водопостачання в містах мільйони українців не знали би що таке комфорт та гігієна, практично всі промислові підприємства в тій чи іншій мірі використовують воду для потреб виробництва. Саме для забезпечення всіх цих потреб існує ціла галузь економіки – водне господарство.

Головним регулятором водного сектору господарства України є Державне агентство водних ресурсів. Агентство займається питаннями використання, збереження та відновлення водних ресурсів нашої держави. Саме працівників обласних та центральних управлінь водних ресурсів можна в цей день привітати зі святом та подякувати їм за життєдайну вологу.

IMG_9002-Copy
IMG_9002-Copy

День працівників місцевої промисловості відзначається в Україні згідно з Указом Президента (№ 726/2002, від 20.08.02 р.) щорічно в першу неділю червня.

Місцева промисловість в Україні як галузь була створена в 1934 році. Протягом свого існування вона зазнала ряд організаційних перетворень і в останні «доперебудовні» роки була підпорядкована республіканському галузевому міністерству і обласним органам виконавчої влади.

Діяльність 250 невеликих промислових підприємств з чисельністю працюючих 50 тис. осіб спрямована, головним чином, на забезпечення місцевих товарних ринків конкурентоспроможними товарами масового попиту. Підприємства місцевої промисловості виробляють широкий асортимент продукції, яка нараховує більше 15 тисяч найменувань товарів господарського споживання і побутового призначення.

День працівників місцевої промисловості

В Болгарії 2 червня — День Ботева. В цей день вся Болгарія вшановує пам'ять героїв, які допомогли звільнити країну від османських поневолювачів. Щороку в цей день о 12 годині дня по всій країні починають грати дзвони і включають сирени на знак пошани. До речі, назва свята прийшло від імені знаменитого поета — героя національної війни за звільнення Болгарії Христо Ботева.

У цей же день Італія відзначає День республіки.

Іменини сьогодні святкують Іван, Йосип, Микита, Олександр, Олексій, Тимофій.

Вибір читачів за тиждень

Відео