У Тернополі обговорювали сучасне рабство (фото)

_MVS2637

Робоча зустріч спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та працівників відділу протидії торгівлі людьми відбулася 4 червня у Головному управлінні Нацполіції краю. Її учасники обговорили проблемні питання у роботі поліцейських щодо подолання так званого сучасного рабства.

Спостерігачі Денеш Декань та Деян Павловіч цікавилися роботою тернопільських правоохоронців у даному напрямку. Керівник відділу протидії торгівлі людьми Олександр Буняк розповів про усі напрацювання, зокрема про викриття трьох злочинних груп, учасники якої займалися вербуванням дівчат та жінок у сексуальне рабство на території Польщі, Туреччини та ОАЕ. Розповів начальник і про проблеми, з якими довелося стикнутися під час досудових розслідувань, зокрема про неналагоджену співпрацю з закордонними колегами, пише Досьє 102.

- Важко довести причетність та затримати підозрюваного у злочині, коли він перебуває на території іншої держави, - зазначив Олександр Буняк. – Нам довелося стикнутися з такою проблемою, і хоч мали беззаперечні докази, наш запит про міжнародну правову був розглянутий неналежним чином, а зловмисник і досі має змогу вербувати жінок закордоном.

_MVS2642
_MVS2642

Нелегко працювати із самими потерпілими. Молоді дівчата та жінки, які потрапили у сексуальне рабство, часто бояться і соромляться розповідати про пережите. Їм погрожують вербувальники, дуже лякає осуд рідних та близьких. Тому, як зазначають працівники поліції, аби довести справу до суду, необхідно пройти довгий клопіткий шлях. Часто незадоволені поліцейські й судовими рішеннями.

- З чотирьох кримінальних проваджень, які ми направили до суду, учасники лише одного з них отримали реальний термін ув’язнення – понад п'ять років, – розповів іноземним гостям Олександр Буняк.

Обговорили учасники зустрічі і співпрацю з громадськістю щодо подолання торгівлі людьми. Поліцейські розповіли про спільні інформаційні кампанії з громадською організацією «Відродження нації», про превентивну роботу серед молоді, котра навчається в тернопільських вишах, тощо.

Спілкування принесло користь обидвом сторонам. Денеш Декань запропонував свою допомогу сфері міжнародного співробітництва, а тернопільські поліцейські у свою чергу - про організацію круглих столів з підрозділами інших областей задля обміну досвідом.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео