Тернопіль має на кого рівнятися

111

Допоки поляки переймають досвід європейських колег, тернополяни можуть заглибитися у деталі та запозичити ідею у них. Про що це я? Ах, так, мова йде про оплату проїзду пластиковими пляшками і старими батарейками. Така собі еко-свідома ініціатива.

Поляки вирішили креативно поборотися зі звичкою місцевих жителів викидати пластикові відходи і іншу корисну вторсировину в сміття. Місцева влада почала встановлювати у Варшаві «пляшкомати», які приймають пластикові та скляні пляшки, алюмінієві банки, батарейки та навіть тару від дезодорантів.

Про це повідомляє UBR з посиланням на Rzeczpospolita.

В якості оплати автомат нараховує людині бали, які потім можна обміняти на знижки на проїзд в міському транспорті, квитки в кіно і безкоштовну каву. Як саме розпорядитися «сміттєвими» балами – кожен вибирає сам.

Для початку на вулицях Варшави встановлять десять таких пристроїв. Розташують їх у найбільш людних місцях, які до того ж найчастіше відвідують туристи.

Кожен пристрій буде зв’язуватися з мобільним додатком на смартфоні користувача, фіксувати кількість прийнятих відходів (шляхом зчитування штрих-коду тари) і присуджувати певну кількість балів – так званих еко-пунктів – за кожну одиницю відданого «пляшкомату» сміття.

До речі, у маленьких польських містечках проїзд в межах міста безкоштовний… і не важливо чи ти місцевий, чи турист.

Вибір читачів за тиждень

Відео