Віра Олександрович

Усе про тварин і «гуманітарку» розповіли на Тернопільській митниці

фото гаряча лінія_митниця

Живих тварин, а також товари, що надходять в Україну як гуманітарна допомога, поміщати на митний склад не можна. Існують й інші винятки.

Про особливості функціонування митного режиму «митний склад» читачам «Терену» розповідає начальник відділу організації митного контролю та оформлення Тернопільської митниці Державної фіскальної служби (ДФС) Тарас Гутик.

Як повідомили у Секторі комунікацій Головного управління ДФС в області, митний склад – це митний режим, відповідно до якого іноземні або українські товари зберігають під митним контролем із умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами і без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

  • Які ж документи необхідні для поміщення товарів на «митний склад»?
  • В орган фіскальної служби у такому випадку треба подати: митну декларацію, товарно-транспортний документ на перевезення та інвойс або інший документ, що визначає вартість товару. Товари, що поміщуються у митний режим митного складу, декларує органу фіскальної служби утримувач митного складу.
  • Яких товарів стосується такий митний режим?
  • У митний режим митного складу можна поміщати будь-які товари за винятком:

1) товарів, заборонених до ввезення в Україну, вивезення з України і транзиту через територію України;

2) товарів, строк придатності для споживання або використання яких закінчився;

3) товарів, що надходять в Україну як гуманітарна допомога;

4) живих тварин;

5) електроенергії, що переміщується лініями електропередачі.

- Які дії утримувача митного складу у разі втрати товарів, що трапилася з його вини?

- У разі втрати чи видачі без дозволу органу доходів і зборів товарів утримувач митного складу зобов’язаний сплатити митні платежі, встановлені законом на імпорт цих товарів.

- На який термін можна розміщувати товари у такий спосіб?

- Строки зберігання товарів у митному режимі митного складу визначені ст. 125 Митного кодексу України. Вони не можуть перевищувати 1095 днів від дня поміщення цих товарів у зазначений митний режим.

Зокрема, строк зберігання у митному режимі підакцизних та іноземних товарів, які були попередньо поміщені у митні режими транзиту, тимчасового ввезення або переробки на митній території України, а також продуктів переробки, не може перевищувати 365 днів від дня поміщення їх у митний режим митного складу. Строк зберігання товарів, призначених для експорту, не може перевищувати одного року із дати поміщення їх у митний режим.

  • Чи можна передавати право власності на товари, поміщені на митний склад?
  • Це допускається. Інформацію про власника таких товарів надають органу фіскальної служби під час випуску зазначених товарів із митного складу. Якщо зміна власника товару передбачає вивезення товару з території України, таке вивезення здійснюють на підставі нових товаросупровідних документів і митної декларації (документа, що її замінює – прим.).
  • Як розмістити товар, що переміщується у складі консолідованого вантажу, на митному складі?
  • Переміщення консолідованих вантажів, що ввозяться на митну територію України, від митного органу відправлення на кордоні до митного органу призначення з проміжним розміщенням цих вантажів на митному складі здійснюють на підставі договорів на перевезення.

Для здійснення контролю за переміщенням консолідованих вантажів, що ввозяться на митну територію України, із митного органу відправлення на кордоні до митного органу, в зоні діяльності якого розташований митний склад, а також для поміщення товарів, що переміщуються у складі цих вантажів у митний режим митного складу, використовують попередню митну декларацію, що складається на весь обсяг консолідованого вантажу.

Фото надане Сектором комунікацій Головного управління ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео