Оксана Бучко

Випускники інтернатних закладів Тернополя мають право на безоплатного адвоката

i-have-a-right-logo_1349x822

Діти-сироти є категорією, що має право на всі види безоплатної правової допомоги.  Система БПД завжди готова допомогти вирішити проблеми правового характеру таких дітей. 

Як допомогти випускникам інтернатних закладів захистити свої права, обговорили нещодавно у Тернопільському прес-клубі. Надійним партнером таких дітей є благодійний фонд «Майбутнє сиріт», який і організував дану подію. Донесення до суспільства такої інформації сприяє соціалізації випускників інтернатів, адже кожен може долучитись до доброї справи.

Ми завжди готові надати правову консультацію, як на прийомі, так і через засоби зв’язку таким дітям, проте, щоб отримати вторинну правову допомогу необхідно подати деякі документи,   зазначив директор Тернопільського МЦ Юрій Гордєєв.

Начальниця управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома розповідала про пільговий вступ студентів-сиріт в училища та університети, а також їхнє житлове і стипендіальне забезпечення.

Система БПД працює не лише в цивільних справах. Якщо дітям-сиротам доведеться спілкуватись з правоохоронними органами у статусі підозрюваного чи обвинуваченого – у них завжди є право на захист. І, звісно, якщо застосовується адміністративне чи кримінальне затримання – затриманій особі обов’язково надається безоплатний захист адвоката, а правоохоронці зобов’язані поінформувати про це, - наголосила директор Регіонального центру Ірина Хондогій, яка також презентувала присутнім діяльність системи БПД в області.

Про благодійну акцію «Валіза підтримки випускнику» розповів голова БФ «Майбутнє сиріт» Андрій Назаренко. До проекту можна долучитись самостійно і зібрати «валізу речей» дитині чи передати їй. Також спільно з дитиною придбати такі речі (спільні закупи) або здійснити перерахунок коштів на Фонд «Майбутнє сиріт». Окрім того, фонд надає послуги соціалізації та адаптації випускників в перші 6 місяців.

Також діти з числа сиріт до 18 років можуть реєструватись на квартирний облік. Про це детально розповіла заступник начальника Служби у справах дітей Тернопільської ОДА Мая Шимашис.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео