На Тернопіллі зацвіла квітка незнищенності (фото)

p1050702-49

Тернопілля цього року знову потішили цвітінням рідкісні рослини. Гора Гостра неподалік села Вікно Гусятинського району забуяла блідо-рожево-бузковими барвами — зацвів ясенець білий.

Цю рослину знаємо з іншою назвою — не­опалима купина. Властивість її палати і не згоряти описано у Біблії. Саме з такого палаючого куща Бог заговорив до Мойсея. Усі частини рослини містять речовини, які в тиху сонячну погоду сприяють утворенню випарів. Якщо піднести сірник до куща, то рослина враз спалахує кольоровими вогниками, але залишиться неушкодженою. Тож ясенець білий вважають квіткою незнищенності.

img-0515-f4
img-0515-f4

На Тернопіллі ясенець білий росте лише в двох місцях: на горах Голиця в Бережанському районі та на Гострій — у Гусятинському. На Гострій цієї рослини дуже багато. Але відвідуваність цієї гори обмежено, адже вона входить до природного заповідника «Медобори». Сюди веде стежина, якою впродовж року можуть пройти небагато осіб, і то переважно фахівці, а також студенти, аспіранти, які вивчають рослинний світ.

Заступник директора з наукової роботи заповідника «Медобори» Галина Оліяр зауважує, що на Гострій ростуть 11 червонокнижних видів і з десяток регіонально рідкісних рослин. Варто згадати змієголовника австрійського, реліктову шиверекію подільську і ковилу волосисту та пірчасту — залишок давніх подільських степів, пише Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео