Оксана Бучко

За послуги приватних нотаріусів тернополяни платитимуть менше?

64820420_1649642775180583_6462993480518991872_n

Указ «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій» разом із іншими скасував Президент України Володимир Зеленський 20 червня. Його прес-секретар пояснює це можливістю платити приватному нотаріусу менше. Активісти ж кажуть, що це спеціально продумана схема.

-Відтепер прості громадяни, представники бізнесу й адвокатури не сплачуватимуть невмотивовано великих сум за послуги приватних нотаріусів, - пише прес-секретар Президента Юлія Мендель. - Їхня вартість визначатиметься виключно за домовленістю. Тож вартість послуги більше не буде обов’язковою на рівні державного мита. Як, до прикладу, вартість нотаріальних послуг при проведенні операцій із нерухомістю становила не менше 1% від суми угоди.

Та як встановлюватиметься сума за домовленістю і чи буде вона нижчою – не пояснюють. Також звертають увагу, що цілком ймовірно, що така ж сума буде йти в кишеню нотаріуса.

- Будуть офіційно писати 1 грн з цієї суми платити податок, а кеш собі в кишеню. Така собі ЗЕсхема, - пишуть у коментарях.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео