На тернополян чекає сюрприз?

овочі і фрукти

Влітку подешевшають всі овочі борщового набору, фрукти, ягоди. Водночас ціни на інші продукти будуть потрохи зростати, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

- За червень овочі борщового набору подешевшають на 20%. У липні ціна продовжить падати. Найдешевше овочі коштуватимуть у серпні. Цибулю та капусту продаватимуть по 10-12 гривень за кілограм. Картопля коштуватиме близько 6 гривень. Морква - 8-9 гривень. У вересні ціни почнуть зростати. Але таких, як були у квітні і травні цього року, не побачимо навіть у грудні, - коментує експерт.

Щомісяця 0,2-0,3% додаватимуть молоко, сир, сметана. Трохи подорожчає м'ясо.

За його словами, продовжить дорожчати хліб. Зросте до 18 грн/кг гречка. Водночас до 19-20 грн у серпні-вересні подешевшає пшоно. У свій час ціна зросла через великий попит.

- Ринок яєць в Україні контролюють 3-4 великі гравці. На кожного припадає 10-14%. Вони мають по кілька птахофабрик у регіонах. Кожна виробляє 2-3% всіх яєць. Через пожежу на Васильківській птахофабриці незабаром у Києві можемо відчути невеликий дефіцит яєць. Однак за тиждень-два з'явиться продукція з регіонів. Тоді яйця перестануть дешевшати, але і дорожчати не будуть. Їх вартість буде стабільною. Сьогодні у середньому десяток вищої категорії коштує 24-27 гривень. Хоча можна купити яйця і по 7,5-9 гривень, якщо ціна акційна, - резюмує Дорошенко.

В Україні овочі дорожчали у 25 разів швидше, ніж зростала інфляція. За рік цибуля подорожчала з 6,8 грн у квітні 2018-го до 24 грн/кг у квітні 2019 року. Капуста - з 9,2 до 24,8 грн/кг. Картопля - з 7,8 до 10,7 грн/кг. Буряк зріс в ціні з 12,7 до 14,7 грн/кг. Морква - з 12,9 до 13,1 грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео