Орест Сарматський

Рекордний мор бджіл зафіксували цього року по всій Україні (Агроновини)

2501 (Copy)

Пасічники не можуть пригадати року, коли б загинуло стільки бджолосімей, як у 2019 р. Вони звинувачують аграріїв, мовляв ті обробляють поля забороненими інсектицидами.

Про це йдеться в сюжеті «ТСН.Тиждень».

– Те, що діється зараз, на початку 2019 р., масова загибель бджіл пішла – це справді сьогодні катастрофа, – переконаний експортер меду Валентин Паньковський.

Аграрії ж відкидають звинувачення. А тим часом український мед, який іде на експорт може містити залишки отрути. Відбракований європейцями мед від хворих уже бджіл потрапляє на наші прилавки.

– На експорт попадає чистий мед. А цей мед, що повертається до пасічника, його ж пасічник не з’їдає ж. Може якусь частину на самогонку пережене, а більшість реалізовується на базарі, та навіть в торговельних мережах, – попереджає Валентин Паньковський.

У Славуті Хмельницької області нещодавно загинули кілька сотень бджолосімей. І це не поодинокий випадок. Таке трапляється у всіх куточках України.

У селі Шевченко, що за 10 кілометрів від Славути, пасічник поскаржився на загибель своїх бджіл. Після посівної він не дорахувався 40 бджолосімей. Пасічники з Шевченко, Міньковець і Перемишля подали проби загиблих комах та ґрунту і насіння рослин із сусідніх полів до лабораторії. Агрокомпанія, що орендує землі навколо сіл із мертвими бджолами, стверджує, що обробляє посіяну тут сою лише дозволеними засобами. Як запевняють жителі сіл, у цій місцевості страждають не лише комахи, а й дерева, і люди.

Бджоляр Андрій Данилюк оприлюднив результати лабораторних досліджень з Київського інституту екогігієни і токсикології. І у посівному насінні сої з сусіднього поля виявлено три види пестицидів. Вони цілком збігаються із залишками отрути у підморі бджіл.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

В Японії продали чорний кавун за $7 тисяч

Аукціон з продажу кавунів сорту Денсуке, які мають практично чорний колір шкірки без смужок, відбувся на ринку в Асахікаві. Торги завершилися новим рекордом: кавун вагою близько 11 кг був проданий за 750 тис. японських ієн, або $7,2 тис. Це на $1 тис. більше вартості попереднього рекорду. Повідомляє vesti.dp.ua.

Переможцем став власник супермаркету Кейіті Судзукі.

За його словами, брати участь в аукціоні для нього було великою честю, а перемога в ньому традиційно є хорошим знаком для бізнесу, так що тепер він чекає процвітання магазину.

Незважаючи на чорну шкірку, всередині кавун має таку ж червону м'якоть. На смак чорний кавун теж нічим не відрізняється від звичайного.

Фермери з Хоккайдо відзначають, що в нинішньому році погода видалася сприятливою, тому всі Денсуке, яких виростили близько 55 тис. штук, повинні бути дуже солодкими. Кожен з них буде проданий за ціною $80-100, а поставки чорних кавунів в магазини розпочнуться в липні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео