Як зменшити штрафні санкції по кредиту?

kredity-v-crisis-665x365

Беручи в кредит кошти люди досить рідко детально вивчають кредитний договір, що потім може повернутися їм великими проблемами.

Непоодинокими є випадки, коли недобросовісні банки чи інші кредитні установи встановлюють явно завищенні суми штрафів та пені та прописують їх в  своїх кредитних угодах. Інколи сума неустойки може перевищувати розмір основного боргу в 5 і більше разів.

Чи законними є дії фінансових установ по нарахуванні пені та штрафу? Згідно закону неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов’язання.

Проте, пеня насамперед є стимулюючим засобом для належного виконання кредитного договору, і якщо її ставки є занадто великими, вони можуть бути визнанні судом неправомірними.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про захист прав споживачів» банк не повинен включати у договори із споживачем умови, які є несправедливими, зокрема якщо розмір штрафу перевищує 50% від суми договору.

Як знизити суму неустойки? Перш за все необхідно запросити в банку детальний розрахунок заборгованості по кредитному договорі де буде зазначено: скільки становить саме тіло кредиту, скільки відсотки за користування коштами і сума нарахованої пені. Якщо такий розрахунок викликав у Вас сумніви – зверніться до управління банку посилаючись на незаконність його дій в частині завищення нарахованої неустойки. Можливо, банк піде на зустріч та перегляне умови кредитного договору.

Якщо згоди з банком мирним шляхом не знайдено, прийдеться вирішувати питання в суді через подачу позову до суду про скасування незаконних умов кредитної угоди. Хоча на практиці банки самі подають позови до своїх боржників про стягнення із останніх коштів – тоді неправомірність встановленої банком неустойки приходиться доказувати в судовому процесі, як відповідач.

Законом встановлено - якщо розмір неустойки перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення, суд може його зменшити.

Тобто, для зменшення розміру неустойки необхідно заявити таку вимогу перед судом, обґрунтувавши що нарахована кредитною установою пеня не відповідає вимогам закону та потребує зменшення.

Важливо! Якщо в житті боржника складалися несприятливі життєві обставини, які не дозволяли йому вчасно повертати кредитні кошти та на підтвердження яких є належні та достовірні докази, суд також може взяти цю обставини до розгляду та відповідно зменшити суму неустойки.

Закони України забороняють надмірне підвищення штрафних санкції за непогашення заборгованості за кредитними договорами, тому не спішіть оплачувати заявлені банком борги – уважно вивчіть усі розрахунки. Відносини з банком – завжди серйозні, тому що останній явно володіє більшим ресурсом і можливістю стягнути борг, тому у подібних справах не буде зайвою співпраця з професійними юристами. Вони уже мають досвід у вирішенні банківських спорів та зможуть захистити Ваші законні права та інтереси.

Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий  АО «Твій адвокат», тел.  (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео