Правовий статус криптовалют в Україні

iamaiupravo02-800x400

Віртуальні активи та валюти є новим явищем у зв'язку з чим на сьогодні є досить актуальним питання щодо  формування методів та підходів у  регулюванні даної сфери.

В  Україні на даний час  існують три основні проблемні питання щодо проведення операцій з віртуальними валютами, а саме: перше - віртуальна валюта немає  визначеного  правового статусу; друге – відсутня  методика обліку операцій з віртуальними валютами; третє – відсутня врегульованість бази оподаткування. Саме визначення поняття «віртуальної валюти» з‘явилось в обігу у 2009 році (коли було створено Bitcoin) та закріплено в Директиві ЄС 2018/843 Європейського парламенту та Ради від 30.05.2018 року.

Як наслідок, невирішення цих проблем є  те, що  ринок віртуальних валют більшою  мірою  є “тіньовим”, що   призводить у результаті до різних  негативних наслідків для всіх сторін які мають інтерес у даному питанні: споживачів та учасників ринку криптовалют,  держави та суб’єктів господарювання суміжних сфер.

На сьогоднішній день в Україні  ні одна криптовалюта не набула  визначеного правового статусу. Операції із застосуванням криптовалют  не регулюються ні законами, ні підзаконно- нормативними актами.   Виходячи із цього,  в українському законодавстві  криптовалюта   не може бути прирівняна ні до засобу платежу, ні до валютної цінності.

У  Верховній Раді зареєстровано  два законопроекти : «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні» № 9083   та № 9083-1, які стосуються правового статусу та обігу криптовалют, які могли б вирішити вищезгадані проблеми.

Зокрема, законопроектом  №9083 визначаються основні терміни в  сфері криптовалют: віртуальні активи, криптовалюта, майнінг, токен, токен-активи, операції з віртуальними активами, а законопроектом №9083-1 дається визначення цих понять по іншому. Однак цими двома законопроектами не передбачено  оподаткування операцій з обміну віртуальних активів на інші віртуальні активами.

 На даний час   законопроекти щодо криптовалют знаходяться на розгляді у Верховній раді, де тривають консультації з комітетами ВРУ та іншими державними органами щодо доцільності закріплення окремих положень та змін.

В листі Національного банку «Щодо віднесення операцій з віртуальною валютою/криптовалютою »Bitcoin« до операцій з торгівлі іноземною валютою, а також наявності підстав для зарахування на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи іноземної валюти, отриманої від продажу »Bitcoin« №29-208/72889 08.12.2014 року щодо  криптовалют  зазначено: »Випуск віртуальної валюти Bitcoin не має будь-якого забезпечення та юридично зобов'язаних за нею осіб, не контролюється державними органами влади жодної із країн. Отже, Bitcoin є грошовим сурогатом, який не має забезпечення реальної вартості".

У роз'ясненні Національного банку України «Роз'яснення щодо правомірності використання в Україні віртуальної валюти/криптовалюти »Bitcoin« від 10.11.2014 року Крім того, в іншому Листі НБУ наголосив: »Випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняються (ч. 2 ст. 32 Закону України «Про Національний банк України»). Враховуючи зазначене вище, Національний банк України розглядає віртуальну валюту/криптовалюту «Bitcoin» як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства. Крім того, під час використання віртуальної валюти/криптовалюти «Bitcoin» є фактор підвищеного ризику, пов'язаного з цією послугою, операцією або каналом постачання, зокрема анонімність операції (які можуть включати готівку), децентралізованість операції".

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео