Тендітний костел у Надрічному на Бережанщині (фоторепортаж)

Біля костелу в Надрічному Бережанського району варто зупинитись, аби оглянути його. Він невеликий, не надто пишний, а все ж запам’ятовується. Мабуть, саме стриманістю та лаконічністю форм і оздоби.

Взяти бодай ажурну кладку із цегли, якою облямовані вікна, викладений хрест, або тендітна сигнатурка із ледь нахиленим хрестом. Можливо, повітряності споруді надають витягнуті бічні вікна, увінчані хрестами. Всередину вхід закритий, проте через шпарину видно внутрішній простір. Дуже добре, що вціліла оригінальна дахівка, вона не тільки працює на автентичний вигляд храму, а й оберегає від руйнації.

DSC_9164
DSC_9164

DSC_9161
DSC_9161

Інформації про це костел вкрай мало. Так, на templesua.jimdo.com пишуть, що за однією з версій його збудували в 1914 році як громадську каплицю католицької громади. Припускають, що автором проекту міг бути відомий львівський архітектор Юліан Захаревич (він створив також костел у Буцневі, а найвідоміші роботи цього архітектора у Львові — костел і монастир сестер францисканок, корпуси політехніки, майстерня-особняк художника Я. Стики (нині музей О. Новаківського). На його авторство вказують тяжіння до модерново-класичного стилю та характерні деталі декорування.

DSC_9157
DSC_9157

DSC_9154
DSC_9154

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео