Орест Сарматський

Канапка із салом за рік подорожчала на 17% (Агроновини)

2801 (Copy)

Сало з часником – це найпопулярніша страва української кухні. Асоціація постачальників торговельних мереж порахувала, якщо купувати всі продукти для цієї страви в продуктових гіпермаркетах, то п’ять бутербродів із салом і часником подорожчали з 24,4 грн до 28,5 грн, або на 17%.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Одна порція страви зросла в ціні з 4,88 грн до 5,7 грн.

Для приготування п’яти бутербродів аналітики асоціації взяли 200 г сала, 20 г часнику, 200 г чорного хліба.

– У травні 2018 р. 200 г сала ми купували в середньому у великих торговельних мережах за 20 грн, а на початку травня 2019 р. вже за 23 грн. Подорожчання за рік склало 15%. У 2018 р. 20 г часнику коштували 1,1 грн, а в 2019 р. – 1,6 грн. Ціна зросла на 45%. Чорний хліб «Український» 200 г у 2018 р. коштував 3,3 грн, а в 2019 р. – 3,9 грн. Ціна зросла на 18%, – зазначив Олексій Дорошенко.

Він також додав, що у сусідньої Польщі такий набір страв за ціною буде виглядати так:

* сало, 200 г – 20,4 грн проти 23 грн в Україні;

* часник, 20 г – 0,82 грн проти 1,6 грн у нас;

* чорний хліб, 200 г – 8,8 грн проти 3,9 грн в українських торгівельних мережах.

2802 (Copy)
2802 (Copy)

Рекордну кількість картоплі посадили фермери Європи

Площі під картоплею в країнах, які є найбільшими її виробниками в Північно-Західній Європі, зросли до 609 тис. га. Це стало історичним рекордом. Повідомляє AgroXXI.

Зростання площ під культурою зумовлено величезним попитом на картоплю з боку переробників. Фермери сподіваються отримати високу ціну за урожай.

За попередніми оцінками NEPG (Асоціації північно-західноєвропейських виробників картоплі), у 5 країнах – Бельгії, Німеччині, Франції, Нідерландах та Великій Британії площі під картоплею зросли порівняно з минулим роком на 2,4%. Порівняно із середнім показником за 5 років – на 8,4%.

За свою продукцію європейські картоплярі сподіваються отримати преміальну ціну від переробної галузі, оскільки запаси картоплі минулорічного врожаю дуже малі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео