Орест Сарматський

Кукурікання може стати культурною спадщиною Франції (Агроновини)

2902 (Copy)

Мерія французького села Гайяк, де живе всього близько 400 чоловік, запропонувала включити звуки сільського життя Франції в список національної культурної спадщини, пише “Агро-Центр”.

Серед таких звуків – кукурікання півнів, мукання корів і інші звуки, які видає домашню худобу, а також дзвін церковних дзвонів і “пісні” жаб в шлюбний сезон.

Причиною цієї пропозиції стали скарги туристів на дратівливі звуки. Наприклад, в 2017 році перед судом ледь не постала господиня півня Моріса. Її сільський будинок знаходиться поруч з невеликим готелем, постояльці якого постійно скаржилися господарям на нав’язливий “будильник”. Тоді онлайн-петиція врятувала Моріса і його господиню: кукурікання вранці визнали невід’ємною частиною сільського життя Франції, а значить, і відпочинку в сільській місцевості.

І це не поодинокий випадок. У місцеві суди Франції зверталися зі скаргами на занадто гучні церковні дзвони, які б’ють в 7 ранку, гучне мукання корів і навіть квакання жаб.

Якщо всі ці звуки визнають національною культурною спадщиною, вони будуть перебувати під захистом держави, і подавати в суд на їх джерело буде незаконно.

Ця ідея вже отримала широку підтримку серед місцевої влади різних регіонів Франції і дійшла до національного уряду. Найближчим часом ініціативу висунутий на слухання в Національних зборах Франції.

За півроку Україна наростила виробництво яєць майже на 7%

Виробництво яєць в Україні, ціни на які впали, за підсумками січня-травня 2019 року збільшилася на 6,7%, або на 439,8 млн штук, у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Про це повідомила прес-служба Державної служби статистики України.

Нагадаємо, що компетентні органи України та Республіки Північної Македонії погодили міжнародні ветеринарні сертифікати на ввезення яєць та яєчних продуктів з України до Македонії.

2901 (Copy)
2901 (Copy)

За даними відомства, виробництво яєць в січні-травні цього року досягло 7,03 млрд штук, тоді як роком раніше – 6,59 млрд штук.

На українських підприємствах цей показник виріс до 3,93 млрд штук (+10,8% в річному вимірі), а в господарствах населення – до 3,1 млрд штук (+1,8%).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео