Оксана Бучко

Де у Тернополі зможуть безкоштовно навчатись студенти (інфографіка)

1561984067

Тернопільські випускники подаватимуть документи та заяви у виші з 10 до 22 липня. На державне та регіональне замовлення діють обмеження сім заяв та чотири спеціальності. Збільшили доступ до безкоштовного навчання на інженерні спеціальності, на спеціальності природничо-математичного циклу, а також підготовку вчителів.

На сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2019» розміщені ліцензійні обсяги державного замовлення та кваліфікаційні мінімуми (кількість вступників з найкращими балами, які мають обрати навчання за конкретною спеціальністю у виші, щоб на цю спеціальність взагалі відбувся набір «бюджетників») трьох тернопільських вишів. Також в документі зазначали квоту: перша – кількість вступників на основі вступних іспитів та друга – для вступників за спрощеною процедурою з окупованих територій – АР Крим та м. Севастополя.

Найбільший ліцензійний обсяг державного замовлення на бакалаврат серед тернопільських вишів залишається у ТНЕУ. Економічний університет пропонує 2 685 місць на денну форму та 2 085 – на заочну. Найбільше державних місць є на факультети, як і минулого року, на факультет фінансів та банківської справи. Хоча кількість у порівнянні з минулим роком зменшилася від  690 на денну форму та 900 на заочну до 350 та 400 місць відповідно. Найменше «бюджетників» буде на факультеті екології та політології  – у межах 30 місць. Також, як і минулого року в цей список потрапляє готельно-ресторанна справа (40 і 20 місць).

Також у виш є по 140 місць на магістратуру.

Немало державних місць пропонують на бакалаврат у ТНТУ – 2 140 місць на денну форму та 950 на заочну. Цього року збільшили показники на денну форму у порівнянні з минулим роком, коли обсяг був у межах 1 593 місць. Знову на факультет комп’ютерних технологій найбільше пропозицій. Це 200 та 50 місць відповідно. Великий набір і на галузеве машинобудування – 150 та 50 місць. Найменше місць пропонують на економіку та психологію – у межах 40.

Дещо збільшив цього року обсяг державних замовлень і ТНПУ – 1 776 та 1 024 відповідно. Факультетами-лідерами залишаються «комп’ютерні технології» – 140 місць лише на денну форму, іноземна філологія – 100 місць лише на денну форму, фізична культура – 100 та 50 місць відповідно. Найменше місць на філософію, хімію та дошкільну освіту – у межах 30.

Рейтинг вступників на основі сертифікатів ЗНО, творчих конкурсів або вступних іспитів опублікують згодом.

Ціни на навчання за контрактом у тернопільських вишах шукайте на «Терені» пізніше.

Вибір читачів за тиждень

Відео