Орест Сарматський

Фермер самовільно засіяв державні поля (Агроновини)

0301 (Copy)

У Вільнянську на Запоріжжі фермер самозахопленням засіяв сільськогосподарською культурою ділянки землі комунальної власності. Своїми діями він завдав міській скарбниці 115 тис. грн збитку.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Запорізької області.

Правоохоронці направили до суду обвинувальний акт стосовно цього громадянина – за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України «Самовільне зайняття земельної ділянки».

Зловмиснику загрожує штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців.

0401 (Copy)
0401 (Copy)

Ріпак обігнав соняшник за рентабельністю

Згідно з попередніми розрахунками, проведеними Agritel, в 2018/19 МР ріпак став найбільш рентабельною олійною культурою, обійшовши за цим показником сою і соняшник. Про це повідомила аналітик зернових ринків Agritel Вікторія Блажко, передає latifundist.com.

За її словами, високій маржинальності виробництва ріпаку в Україні (62%) сприяла як рекордна врожайність (2,85 т/га, за даними USDA), так і досить високі ціни, завдяки активному попиту з боку ЄС.

Вікторія Блажко підкреслила, що рекордний рівень виробництва (2,85 млн т) забезпечив високий обсяг експорту олійної з України. За липень-травень 2018/19 МР було експортовано 2,5 млн т ріпаку. При цьому в структурі українського експорту цієї культури 89% зайняли країни Європейського Союзу.

За прогнозами аналітика Agritel, виробництво ріпаку в ЄС в 2019/20 МР може знизитися до 18 млн т, що призведе до імпорту рекордних обсягів культури.

– Вперше з 2007/08 МР європейське виробництво ріпаку може опуститися нижче 18 млн т. Це означає, що для підтримки нормального функціонування своєї переробної галузі країни ЄС потребуватимуть рекордних обсягів імпорту олійної (за підрахунками Agritel, 5,5 млн т). А це, в свою чергу, відкриває хороші перспективи для експорту українського ріпаку і, отже, може пом'якшити фактор рекордного врожаю, надавши підтримку цінам, – наголосила Вікторія Блажко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео