До Чорткова повернеться Марта Вінтер – жінка, котра пережила єврейське гетто

i

У четвер, 11 липня, о 19:00 в приміщенні сесійної зали Чортківської міської ради відбудеться зустріч із групою гостей з Ізраїлю, які колись проживали у Чорткові. Долі усіх цих людей тим чи іншим чином пов'язані з містом над Серетом, з трагедією його єврейської громади у роки нацистської окупації.

Серед гостей буде Марта Вінтер-Горен, вже відома нам за книжкою «Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти». Це реальна історія про маленьку дівчинку Марту, котра проживала у Чорткова – вище теперішнього магазину «Київстар». Її мама працювала фармацевтом у аптеці навпроти костелу, а у часи єврейського гетто переховувала Марту у підвальному приміщенні аптеки. Дивовижна історія про те, як зовсім малій дівчинці вдалось вижити, перебуваючи у пеклі.

На цій нашій зустрічі серед іншого буде представлено одне з останніх українських видань з історії Голокосту – книжку Роберта Кувалека «Табір смерті у Белжеці». Саме до Белжецького табору було депортовано у 1942 році тисячі в'язнів єврейського гетто Чорткова, інших міст та містечок Галичини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео