Оксана Бучко

Тернополянам показали перший прапор США  – без зірок і зі змією (фото)

День Незалежності США вчора, 4 липня, святкували американські волонтери у Тернополі.  Саме ця дата 1776 року поклала початок новій незалежній державі після затвердженої конгресом у Філадельфії Декларації. Одна із волонтерок Корпусу Миру Шакіта Біллі у цей день розповіла тернополянам, яким був перший прапор США та чому до святкування 4 липня там можуть готуватись протягом усього року.

– Цього дня 13 колоній остаточно визнали незалежними від Англії, – розповіла Шакіта. – Це Нью-Гемпшир, Массачусетс-Бей, Род-Айленд ,Коннектикут, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Пенсильванія, Делавер, Меріленд, Вірджинія, Кентуккі і Західна Вірджинія, Північна Кароліна, Південна Кароліна, Джорджія. Все почалось із податкового опору, адже на колоністів накладали необґрунтовані податки. Ці колонії – це сьогодні лінії  на прапорі США.

IMG_20190704_173224
IMG_20190704_173224

Та військові дії продовжувались. Американська армія була слабкою. Боєздатне військо на той час створили із  кепсько одягнених цивільних людей. І лише 3 вересня 1783 р. між Англією та США підписали мирний договір у Версалі (Франція).

Перший прапор США був із зображенням змії, яка готова жалити. Слова на ньому були: «Don’t tread on me» – «Не переслідуй мене», – продовжила Шакіта. – А вже згодом прапор замінили на сьогоднішній вигляд. І саме 4 липня атрибути прапора люди носять на футболках, банданах чи капелюхах. В інші дні це неприйнятно.

У День незалежності в США відбуваються паради, до яких готуються рік наперед. Велику увагу, за словами Шакіти, приділяють декораціям.

Усе має бути ідеально,  – звертає увагу волонтерка. – Цей день проводимо з друзями і сімями. Готуємо салати у кольорах прапору, барбекю (шишкобаб), пиріг з морозивом. А ввечері відбувається битва феєрверків. Сусіди змагаються між собою, у кого вони будуть найбільші, найголосніші, найяскравіші.

На розмову Шакіту Біллі запросив гість з Канади Тарас Малюжинський, який навчає тернополян англійської в бібліотеці для молоді (р-н Новий Світ).

IMG_20190704_172635
IMG_20190704_172635

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео