Орест Сарматський

Від переробників вимагають справедливих закупівельних цін на яблука (Агроновини)

яблука

Асоціація «Укрсадпром» вимагає від переробних підприємств встановлення справедливих цін на яблука.

Про це йдеться у повідомленні об’єднання.

- Минулого року виробники яблучного концентрату, скориставшись зростанням обсягу врожаю, закуповували яблука за цінами значно нижчими за їх собівартість. Так, напередодні сезону за даними господарств-членів асоціації закупівельна ціна на технічне яблуко озвучувалася на рівні 1 грн за кілограм без ПДВ, а його собівартість у середньому, відповідно до бухгалтерського обліку, складала щонайменше 4 грн без ПДВ», — йдеться у повідомленні agroportal.ua.

Така поведінка викликала в членів асоціації підозру у змові переробників.

- Будемо дуже уважно стежити за розвитком ситуації та будемо вживати всіх заходів в межах законодавства для недопущення створення неконкурентних умов на ринку переробки і покарання причетних до цього. Ми в діалозі з Антимонопольним комітету том України. Минулого року виробники яблук працювали у збиток, а відтак не мали можливості інвестувати у розвиток свого бізнесу. Сподіваємося, що ситуація минулого року не повториться, проте вже сьогодні ми отримуємо тривожні сигнали з ринку, — зазначив голова Асоціації «Укрсадпром» Юрій Вахель.

Прибутковість молока тримається вище середньої за 7 років

Український молочний індекс (УМІ)  у червні традиційно знизився. Але зниження було лиш незначно вищим, за середнє за останні 7 років для червня і склало 4,3%.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

- Умовна прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах України (УМІ) була в червні 2019 року на 31,6% вищою, за минулорічну в тому ж місяці, — додав експерт.

молоко
молоко

При цьому, УМІ в червні 2019 був на 22% вищим, ніж в середньому за останні 7 років для цього місяця.

Також Андрій Ярмак додав, що УМІ за перше півріччя 2019 року був вищим за минулорічний на 14% і вищим за середній за півріччя протягом останніх 7 років на 7,1%.

На його думку, на показник УМІ вплинуло зниження цін на молоко, але й корми, які раніше допомогали, бо дешевшали, почали дорожчати і додали негативу.

- Як правило в липні жарко, тому виробництво молока починає падати і ціни починають вирівнюватися, у УМІ зростає. Але світовий ринок цього року досить непередбачуваний, тому будемо сподіватися на краще. Адже УМІ вже високий, і можливі сюрпризи, — прогнозує Андрій Ярмак.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео