Оксана Бучко

Гімн України та Канади звучить в тернопільській бібліотеці (відео)

64239519_10157562783443432_2467506501653102592_n

Дорослі та діти у Тернополі використовують можливість спілкування англійською мовою із канадійцем українського походження Тарасом Малюжинським. Він щоліта приїздить в область, де народились його батьки (тато в Кременці, мама – в Козові, - прим. авт.). На заняттях не лише розмовляють та виконують завдання, але й співають та слухають гру на фортепіано Тараса Малюжинського.

- Літні англомовні заняття у бібліотеці тривають. Третій день. Поки сходиться доросла група, вчитель з Канади Тарас Малюжинський радує нас грою на фортепіано. Виконує гімн України, - розповідає бібліотекар Оксана Гуменюк.

Під акорди відомих пісень відвідувачі роблять завдання індивідуально, у парах чи у командах: описують способи привітань англійською у різних ситуаціях; шукають плюси й мінуси проживання в Англії, США, Канаді; аналізують рівень свободи в різних країнах світу. А у паузах між спілкуванням та демонструванням співають. На першому занятті мали змогу виконати гімн Канади.

66054510_10157562783133432_5137069658142146560_n
66054510_10157562783133432_5137069658142146560_n

- Гімн Канади спершу написали французькою, потім цю версію переклали, - говорить пан Тарас. - А згодом була оригінальна англомовна версія. Її переглядали кілька разів. Хотіли викинути слова «God keep our land glorious and free!». Але, на щастя, ми співаємо такий текст до сьогодні. Водночас в США залишається запис на доларах «In God we trust», такі слова можна часто побачити на автомобілях.

Тарас Малюжинський вважає своїм обов’язком, як вчителя, допомогти в Україні у навчанні. Також він це пов’язує зі служінням людям. Сам у Канаді він є дияконом в українській церкві.

- Що ви знаєте про Канаду? Вона одна з перших визначала незалежність України, - розповідає він. - Сьогоднішні події ми також тверезо доносимо людям. Я це по можливості роблю на своїх уроках географії.

Після завершення навчань в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді пан Тарас їде у село Заздрість, де буде працювати зі школярами.

- Навчати потрібно різними методами – включати пісні, анекдоти та ігри на уроках. Можна зіграти «Хто стоїть?», даючи питання про слово по буквах алфавіту. Хто відповідає неправильно, той сідає. Можна давати завдання для сценок. Головне, забути про уроки, коли рухаємось від вправи до вправи. Бо це - не наука.

А про складники успіху Тарас Малюжинський говорив минулого року. Перший - знайдений особистий  талант, другий - розвиток таланту, третій - співпраця з іншими.

- Якщо ми - християни, то маємо будувати себе, - додає вчитель. - Багато є незадоволення у Канаді саме через процвітання країни. Повертаючись з України, я ціную життя в Канаді більше. Але усе рухається вперед. Незалежно, що ти вже маєш і скільки тобі років – потрібно вчитись. Я безперервно цим займаюсь. І хочу донести важливість такого принципу до інших.

До слова, нещодавно під час зустрічі Президента України із Прем’єр-міністром Канади мова йшла про включення України у програму Trusted Travelers, пише news.eurabota.ua. А це означає спрощення умов в’їзду до Канади для молодих українців на роботу чи навчання на один рік. Ця програма - для обмеженої категорії людей.

Фото, відео ТОБМ

Вибір читачів за тиждень

Відео