Оксана Бучко

В ОТГ на Тернопільщині приємно здивували викладача «Острозької академії»

P90710-154636(1)

Медіаграмотність відтепер доступна в ОТГ на Тернопільщині. Такий приклад свідомості та розуміння важливості впливу інформації показала Великогаївська громада.  Там відкрили студію журналістики для молоді.  Кошти на закупівлю потрібного обладнання  виділила програма DOBRE.

Тож жителі громади зможуть дізнатися як працюють сучасні медіа й стати місцевими журналістами зможе молодь Великогаївської громади. Студію створили на базі школи в селі Товстолуг. Учасники програми вивчатимуть основи теле- та радіожурналістики, особливості онлайн-медіа, а також друкованих видань.

- Цей проект дозволяє жителям вирішити одразу дві проблеми, які їх хвилюють – брак інформації про події в громаді та відсутність можливостей неформальної освіти для молоді. Це їхня ініціатива, за яку вони проголосували на обговоренні. Вона дає молоді корисні навички і будує в громаді фундамент для якісної комунікації, – зазначила очільниця компоненту «Залучення громадськості» програми USAID DOBR Юлія Ткачук.

Проект реалізують місцеві активісти з ГО «Поштовх вперед» за участі Західноукраїнського ресурсного центру. Раніше тут вже запустили шкільну радіостудію, за яку жителі  села проголосували на Громадському бюджеті минулоріч. На її базі й вирішили організувати навчальний центр для молоді.

- Коли я почув про цей проект, то одразу ж виділив гроші для залучення тренерів – професійних журналістів і викладачів. Бо мешканці часто не знають, що ми робимо як громада. А ці молоді люди якраз зможуть якісно розповісти про всі наші новинки, – розповів голова Великогаївської громади Олег Кохман.

P90710-142439(1)(1)
P90710-142439(1)(1)

Навчання стартує укінці липня. На тренінги вже зареєструвалися більше двох десятків охочих із різних сіл громади. Вони вестимуть репортажі, братимуть інтерв’ю, практикуватимуть дикторські уміння, а також відвідають справжні редакції, зокрема телеканал у Тернополі.

- Я приємно здивований рівнем такої студії журналістики. Кілька разів колись проводив тренінги в районних центрах по Україні, але в ОТГ – уперше. Дуже добре, що громада розуміє важливість медіа-освіти. На наших заняттях ми вчитимемось працювати з інформацією, створювати якісний інформаційний продукт, який приноситиме користь, – наголосив викладач кафедри журналістики Національного університету «Острозька академія» Віталій Голубєв.

P90710-152532(1)
P90710-152532(1)

Загалом в Україні цьогоріч запустять 69 різноманітних проектів місцевих ініціатив за підтримки програми DOBRE. Зокрема 18 у громадах Тернопільщини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео