Тернополянам на замітку: декілька корисних порад для дітей, що займаються спортом

спорт

Спортивна і рухлива дитина – здорова дитина. Саме тому найкраще залучати дітей до фізичної активності. Адже спорт – це чудовий спосіб навчити своїх чад вести здоровий спосіб життя та виховати правильні звички. Будь-який вид спортивної діяльності з фізичним навантаженням має доповнюватись збалансованим харчуванням. Саме таке поєднання гарантує найкращі результати і відмінне самопочуття. Ми розповімо, які ж ключові інгредієнти мають бути присутніми в раціоні дитини до, під час, та після заняття спортом.

Ви ж знаєте, наскільки важливою є збалансована дієта для розвитку дитини. Однак фізично активні діти особливо потребують спеціального здорового раціону, щоб отримувати достатньо поживних речовин.

Про які продукти та напої слід забути перед тренуванням

Щоб уникнути зниження рівня цукру у крові, краще взагалі уникати будь-яких солодких продуктів перед тренуванням. Завжди потрібно пити воду, щоб тримати рівень цукру та водного балансу під контролем. Як альтернатива – додати у воду сік лимона чи запропонувати дитині кокосову воду або сік. Також перед зайняттям спортом необхідно забути про жирні та багаті клітковиною продукти, тому що вони можуть викликати дискомфорт у шлунку.

Безпосередньо перед тренуванням

Не менш ніж за годину до тренування діти мають трохи перекусити. Якщо тренування триває менше однієї години, вуглеводи – це найкраще та найшвидше джерело енергії. Цільнозерновий хліб, енергетичні батончики чи трохи пасти з борошна грубого помелу – ось найкращі варіанти. Порції мають збільшуватись в залежності від віку та ваги. Також майте на увазі, що хлопцям потрібні більші порції, у порівнянні з дівчатами, так як у них більші енерговитрати.

Якщо тренування триває довше, ніж годину, потрібно до вуглеводів додати чистий протеїн. Білок допоможе зберегти енергію та зробить більш витривалішим. Віддайте перевагу рибі та яйцям. Замість тваринного обирайте білок, що міститься в овочах і цільнозернових продуктах (бобові, горіхи, насіння). Запропонуйте продукти, збагачені кальцієм, вони допоможуть зміцнити кістки та м’язи. Окрім цього, кальцій запобігає запаленню суглобів після фізичної активності.

Під час тренування

Переконайтесь, що ваша дитина п’є достатньо рідини перед, під час і після тренування. Щоб уникнути зневоднення, вона може впродовж заняття пити воду маленькими ковтками. Ви повинні знати, що зневоднення можливе, коли організм втрачає багато рідини разом з потом.

Після тренування

Раціон дитини має включати в себе 5 основних груп продуктів харчування: білок, зернові, овочі, фрукти та молочні продукти. Наприклад, це можуть бути запечена та парова риба, варені та тушковані овочі. Доповнити меню слід фруктами, наприклад, бананом, знежиреним йогуртом або молоком, вони містять вуглеводи та калій, які є важливими для відновлення сил організму.

Тож сьогодні перед батьками постає єдине завдання – привчити дітей до активного способу життя, пояснити, як важливо дбати про своє здоров’я, відмовитись від шкідливих звичок. Завдяки цьому вони виростуть активними та здоровими.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео