Віра Олександрович

Усе, що жителям Тернопільщини варто знати про перерахунок пенсій у липні

Москалик

Нещодавно зріс розмір пенсій для деяких категорій жителів Тернопільщини. Причому перерахунок таких виплат фахівці розпочали автоматично із 1-го липня.

- Вказані зміни торкнулися не лише пенсіонерів із найнижчими пенсіями, а й чорнобильців, -уточнює начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Тернопільській області Ігор Москалик.

Зміни сталися через зростання розміру прожиткового мінімуму

За Законом «Про Держбюджет на 2019 рік» із 1 липня розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищили із 1497 грн до 1564-х. Тож перерахунку цього разу, за словами Ігоря Москалика, підлягли: - мінімальні і максимальні розміри пенсій; - доплата за понаднормативний стаж, передбачена ст. 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (крім пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування); - надбавка до пенсії за особливі заслуги, відповідно до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»; - підвищення, відповідно до Законів «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань»; - щомісячна державна адресна допомога інвалідам війни і учасникам бойових дій.

- Відтак у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Тернопільській області масовому перерахунку підлягли пенсії 251,6 тис. осіб, - уточнює начальник. - Причому для 138,8 тис. пенсіонерів розмір виплати від держави збільшився. Середній розмір підвищення, до речі, становить 43,86 грн.

У декого - підвищення пенсій аж на 3 тисячі гривень

Окрім того, за Постановою Кабміну від 26.06.2019 р. за №543, внесли зміни до постанови КМУ від 28.07.2010 р. за №656 «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій»: - для осіб з інвалідністю внаслідок війни I групи розмір пенсії із 285% від прожиткового мінімуму збільшили до 650% і, відповідно, розмір пенсії становить не менш як 10 166 грн; - для осіб із інвалідністю внаслідок війни II групи розмір пенсії із 255% від прожиткового мінімуму збільшили до 525% і, відповідно, розмір пенсії становить не менш як 8 211 грн; - для осіб з інвалідністю внаслідок війни III групи розмір пенсії із 225% від прожиткового мінімуму збільшили до 360% і, відповідно, розмір пенсії становить не менш як 5 630 грн.

- У Тернопільській області 1482 особи з інвалідністю внаслідок війни отримали підвищення пенсій у середньому на 3 080,47 грн, - розповідає начальник Головного управління ПФУ в області.

До того ж, п. 2 Постанови від 26.06.2019 р. за №543 внесли зміни до постанови Кабміну від 23.11.2011 р. за №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». За бажання військовослужбовців, зокрема військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій і випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія через інвалідність обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, за формулою, передбаченою Постановою №1210.

- На Тернопільщині такому перерахунку підлягли 146 осіб, - додає Ігор Москалик.

Середній розмір підвищення для найбідніших – 290 грн

Одночасно із 1 липня 2019 р. у разі, коли місячний розмір пенсійних виплат із урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) в осіб, які отримують пенсію, призначену, відповідно до Закону з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом І-м ч. 1 ст. 28 Закону (35 років для чоловіків, 30 років для жінок – прим.), не сягає 2000 грн, таким особам тепер надається доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

- Після проведення перерахунку зазначеним особам розмір пенсійної виплати у збільшеному розмірі отримають понад 82 тис. осіб, - стверджує фахівець. - Середній розмір підвищення склав 290,25 грн. Причому такий перерахунок пенсій з 1 липня в органах Пенсійного фонду України провели автоматично, без додаткового звернення пенсіонерів.

До слова, розмір підвищення пенсії кожній особі визначали індивідуально, залежно від заробітку, стажу і статусу людини. Обсяг усіх додаткових видатків на виплату оновлених пенсій у Тернопільській області склав 32 млн 353 тис. грн.

Фото надане ГУ Пенсійного фонду України у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео