Орест Сарматський

В Україні значно почастішали крадіжки агрохімії (Агроновини)

1501 (Copy) – копія

Якщо 2017 року добрива крали 3608 разів, то 2018-го — 5323 рази, у першій половині 2019 року — 2041 раз. Про це у своєму матеріалі пише Mind.

Повідомляється, що засоби захисту рослин  2017 року крали 430 разів, 2018-го — 590, у першій половині 2019 року — 263 рази.

- Як свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень, кількість крадіжок добрив майже вдесятеро вища за кількість крадіжок засобів захисту рослин, хоча останні три роки кількість таких злочинів невпинно росте. Інтенсивність таких злочинів збільшується не в останню чергу через нарощення використання агрохімії в сільському господарстві: як свідчать дані Держстату, якщо у 2017 році аграрії внесли 2,02 млн тонн добрив, то 2018 року — 2,15 млн тонн. За оцінками голови Агрохімічного комітету Європейської Бізнес-Асоціації Тамари Мельничайко, ринок ЗЗР в Україні щороку зростає мінімум на 5%: якщо 2017 року продажі становили $840 млн, то 2018 року – $856 млн, – ідеться в матеріалі.

Повідомляється, що достеменно з’ясувати розмір збитків аграріїв, у яких крадуть агрохімікати, важко — через розбіжності в даних. Так, якщо виходити з оцінок ЄБА, то минулого року в Україні ЗЗР продали на 15,82 млрд грн, але Держстат називає утричі меншу цифру.

Тим паче, що централізованого реєстру випадків крадіжок у аграріїв у нашій країні ніхто не веде.

Молочарі пропонують знизити ПДВ на свою продукцію до 10-12%

За підтримки Асоціації виробників молока (АВМ) у Верховній Раді зареєстровано законопроект №7420?1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції». Мета — знизити ставку ПДВ на деякі харчові продукти, в першу чергу на молочні — до 10%-12% для того, щоб знизити ціну на полицях магазинів. Про це повідомляє MilkUa.info.

Автори вважають, що це дасть поштовх до більшого споживання молочної продукції, відповідно зросте попит на молоко-сировину. Вони зазначили, що ставка ПДВ на молочні продукти в Україні становить 20%, в той час у Польщі — 5%, у Німеччині — 7%, у Франції — 7,7%.

молоко
молоко

Якби більшість виробників молочних продуктів вказували правдиве найменування, а також точний склад продукту, то споживач був би впевнений у своєму виборі. Для однієї тонни кисломолочного сиру потрібно від 6 до 8 тонн молока, але деякі виробники виготовляють 1 тонну продукту з 1,6?1,8 тонн молока, додаючи до нього соєву фракцію. Якщо б на такому продукті було написано, що це продукт виготовлений по технології кисломолочного сиру, але із застосуванням замінників молочного білку, то навряд чи його б так активно купували, — наголошує представник АВМ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео