Соломія Шалай

Теорія «Нуль відходів» для тернополян: викинути не можна переробити

1

Сортувати відходи на пластик і непластик –добре. Здавати на переробку скло, метал та папір – теж добре, але замало. У цьому ланцюжку варто повернутися на крок назад, аби зрозуміти: звідки у мене береться стільки відходів? Допоможе у цьому теорія «Нуль відходів» та п'ять «R».

Практичними порадами поділилася у своєму екоблозі Валерія Кіт.

Безымянный
Безымянный

REFUSE. Відмовляємося від усього чого можемо.

Ключове слово «можемо». Не мусимо, не треба, а можемо. Взагалі, пам’ятаємо, що ніхто нікому нічого не винен і не варто бути ідеальними, а лише робити зручні для себе, але важливі речі. На мою думку, це класно працює, коли весь «непотріб» вже посортовано по категоріях. У такому випадку чітко видно чого і скільки використовується і якої категорії можна повністю позбутися.

REDUCE. Зменшуємо кількість того, від чого не виходить відмовитись.

Тут вже інша історія. Все посортовано. Від чогось ми вже відмовилися. Дивимося на те, що лишилося. Яку з «купок» ми можемо зменшити. Наприклад, рідше купувати алкоголь. Менше скла –більше здоров’я.

REUSE. Повторно використовуємо все що тільки можливо.

Все, чому ми не в стані сказати «ні», використовуємо повторно. Наприклад, скляні банки підійдуть для зберігання спецій, круп, борошна, чаю, сухофруктів, горіхів, бобових. Словом, для зберігання всього. Одяг, який не піде ні на продаж, ні на благодійність, перетворюємо на шматки для прибирання. Коробки від взуття і всілякі інші симпатичні коробки використовуємо для організації та зберігання дрібних речей. Хтось, маючи час, бажання і вміння, може старі речі взагалі перетворювати на витвори мистецтва (іграшки, килимки, тощо).

RECYCLE. Здаємо на переробку все, від чого не можемо відмовитись, зменшити чи повторно використати.

Те, що нам так смачно не продають без упаковки: улюблена косметика – в упаковці і побутова хімія теж в упаковці. Тут правило єдине: обираємо правильну упаковку. Серед маси варіантів обираємо продукт в тій упаковці, яку зможемо здати в нашому місті. Не забувайте, про лампочки, батарейки і техніку, від якої не сила відмовитись, їх теж необхідно правильно утилізовувати. Але про все це згодом.

ROT. Все інше компостуємо.

Ну і що в нас залишилось? Правильно – органічні відходи. Це і очистки, і огризки, і кісточки, і шкаралупки, і зіпсовані продукти (не доводьте до такого), і використані паперові серветки чи рушнички, і зів’ялі квіти у вазі, і залишки каші без молока. Є винятки. Залишки від м’яса, риби та молочних продуктів краще згодуйте тваринам. Детальніше про компостування – згодом.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео