Олег Снітовський

Археологи у старому замку на Тернопільщині зробили сенсаційне відкриття  (фоторепортаж)

Заставка77

Археологічна експедиція засвідчила, що Збаразький замок побудований на місці давніх обронних споруд.

Гіпотезу про те, що Збаразький замок побудований  на місці інших, ще давніших оборонних споруд, попередньо підтвердили результати першого етапу археологічної експедиції, організованої Національним заповідником «Замки Тернопілля» та Тернопільським національним педагогічним університетом.

- Свого часу відомий турецький мандрівник XVII ст. Евлія Челебі назвав Збаразький замок «фортецею з фортець». І, хоча італійський архітектор Вінченцо Скамоцці розробив проект укріпленого палацу-резиденції, який би виконував функції фортеці (Palazzo іn fortezza), а будівничі реалізували його задум, виявляється, що замок зведено на місці раніше збудованих оборонних споруд. Принаймні, перші результати нашої експедиції підтвердили те, про що говорили окремі історики – в основі бастіонів Збаразького замку лежать давні фортифікаційні споруди, - розповів нашому кореспонденту керівник археологічної експедиції, відомий український археолог, кандидат історичних наук, директор підприємства «Подільська археологія» НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України Богдан Строцень.

ORL_0023 (Copy)
ORL_0023 (Copy)

За його словами, цьогорічне археологічне відкриття ґрунтується на давніх артефактах, знайдених під час розкопок на східному бастіоні замку, який, за припущенням археологів, у XVII ст  був збудований на фундаменті давньої оборонної вежі. Її, імовірно, згодом  засипали землею і перетворили на потужний оборонний бастіон.

ORL_0150 (Copy)
ORL_0150 (Copy)

Під час розкопок археологи виявили фрагменти вежі та склепіння тунелів а також різновікові артефакти, що теж свідчить, про засипання землею вежі, згодом перетвореної на один із чотирьох потужних бастіонів,які надійно боронили захисників замку від нападу ворогів.

ORL_0148 (Copy)
ORL_0148 (Copy)

ORL_0071 (Copy)
ORL_0071 (Copy)

ORL_0077 (Copy)
ORL_0077 (Copy)

Зараз археологи майже добралися до основи фундаменту давньої обронної вежі, перетвореної у бастіон. Передбачається, що до кінця цього року пройде другий етап археологічної експедиції, результати якої остаточно визначать період спорудження попередника Збаразького замку.

ORL_0140 (Copy)
ORL_0140 (Copy)

ORL_0153 (Copy)
ORL_0153 (Copy)

ORL_0054 (Copy)
ORL_0054 (Copy)

ORL_0041 (Copy)
ORL_0041 (Copy)

IMG_9118 (Copy)
IMG_9118 (Copy)

Довідка «Терену». Будівництво Збаразького замку розпочалося 1620 року а згодом, у 1631- 1649 роках князі Вишневецькі надали укріпленням бастіонного характеру, добудувавши каземати та бічні крила палацу. Майже півстоліття замок був однією з головних резиденцій його княжих власників і не раз піддавався численним облогам та штурмам

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео