Підсумували зафіксовані під час голосування на Тернопільщині  порушення

За проведенням виборів на Тернопільщині стежили громадські організації, серед яких спостерігачі від ОПОРИ. Їм вдалося зафіксувати деякі незначні порушення, які допускали на дільницях області впродовж дня.  

Про підсумок виборів на Тернопіллі говорили представники громадської організації сьогодні, 22 липня, у Тернопільському прес-клубі.

Як зазначалося раніше, дві дільниці у області розпочали свою роботу пізніше. Наприклад, ДВК у селі Крогулець (Гусятинщина), почали голосування із запізненням через те, що зранку на засіданні перераховували бюлетені. Дільниця у Тернополі відкрилася пізніше через невчасно запломбовані скриньки. Але були такі комісії, які почали свою роботу раніше (с. Горішня Слобідка Монастириський район). Тому спостерігачі не бачили, чи була цілою стрічка, якою опечатаний сейф з бюлетенями.

– Також протягом дня виборів виникали проблеми зі сторони матеріально-технічної бази. Наші спостерігачі зафіксували такі порушення на 17 дільницях області, де була недостатня кількість виборчих скриньок. В цілому, бракувало 21 великої та 14 малих (переносних) скриньок, – зауважила координаторка Громадянської мережі ОПОРА Ольга Галушка. – Але, як зазначали наші спостерігачі, такий недолік не спричинив труднощів або проблем для волевиявлення громадянами на даних дільницях.

Окрім того, на деяких дільницях не розмістили інформацію про певних кандидатів. А на Чортківщині люди із поміткою НСП (нездатність виборця самостійно пересуватися), прийшли на дільниці і їм видали бюлетені для голосування. У селі Ілавче (Теребовлянщина) одному із виборців надали бюлетень опісля пред’явлення посвідчення водія, що є порушенням. Також зафіксували, як члени ДВК привезли протоколи про підрахунок голосів в незапакованих пакетах і робили це в приміщенні ОВК.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео