Віра Олександрович

На Тернопільщину незаконно завезли товарів на 326 мільйонів гривень

фото операц_Баст

Центр мінімізації митних платежів ліквідували у Тернополі. За три роки діяльності у такий спосіб в нашу область завезли товарів на 326 млн грн.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Тернопільській області під час проведення операцій «Рубіж» і «Бастіон» припинили роботу центру мінімізації митних платежів, організатори якого забезпечували ввезення на митну територію України товарів за заниженою фактурною вартістю, - кажуть у податковій.

Для реалізації своїх намірів зловмисники зареєстрували ряд підприємств-імпортерів, від ім’я яких на замовлення «клієнтів» (фізичних осіб-підприємців) із підконтрольними нерезидентами укладали зовнішньоекономічні контракти на імпорт в Україну вживаних речей, а також нового брендового одягу, взуття і сумок, які фактично ввозили під виглядом вживаних.

- Аби занизити належні до сплати митні платежі, виготовляли бланки документів: інвойси, CMR, специфікації, контракти тощо із відтисками печаток фірм-нерезидентів, - пояснюють фахівці. – До документів вносили недостовірні відомості щодо вартості імпортованих товарів, товарних підпозицій за кодами УКТЗЕД та інші відомості. Підроблені документи передавали митному брокеру для оформлення товару.

Після розмитнення, як кажуть на митниці, товар завозили на склади у Тернополі та області для сортування, а потім доставляли замовникам. Вони й реалізовували його через спеціалізовані магазини за готівку, без відображення вказаних операцій у бухгалтерському і податковому обліку.

- У свою чергу, замовники послуг мінімізації розраховувалися із фігурантами за поставлену продукцію готівкою, - додають у податковій. - Вказані операції також не відображали ані в бухгалтерському, ані в податковому обліку. Загальний обсяг імпортованих таким чином товарів протягом 2017-2019 рр. склав 326 млн грн.

За результатами санкціонованих обшуків, проведених в офісних і складських приміщеннях, в магазинах і за місцями проживання фігурантів у Львівській, Тернопільській і Хмельницькій областях, із незаконного обігу вилучили бухгалтерські документи, чорнові записи, документи нерезидентів-фактичних відправників товару, етикетки для одягу відомих торгових марок та інші докази незаконної діяльності. Триває досудове розслідування.

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео