Олег Снітовський

Археологи на Тернопільщині знайшли артефакти бронзової доби та давньоруські поховання (фото)

Заставка03 (Copy)

Унікальні зразки культури часів ХV ст. до н.е, тобто, бронзової доби та давньоруські поховання XIII ст. виявлено під час археологічної експедиції, яка завершилася на Тернопільщині.

фото01 (Copy)
фото01 (Copy)

- Розкопки тривали на околиці села Кордишів Шумського району, де ми вже працюємо, починаючи із 2010 року. Свого часу у розкопаному давньому кургані, вік якого щонайменше 4 тис років ми виявили 14 поховань.

03 (Copy)
03 (Copy)

0033 (Copy)
0033 (Copy)

- Цього разу під час розкопок багатошарового могильника, було знайдено артефакти кількох історичних періодів - комарівської культури та княжої доби. Зокрема, було виявлено групове поховання пятьох осіб періоду бронзової доби, – розповіла директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, кандидат історичних наук Марина Ягодинська.

02 (Copy)
02 (Copy)

Також, за її словами, біля людських решток археологи знайшли бронзові браслети, шийну гривну, скроневі кільця, намисто із кварцу.

Окрім цього, під час експедиції виявлено кілька дитячих поховань часів давньоруської культури ХІІІ ст. і три мідних підвіски із дроту.

Виявлений курган давньоруського часу з ритуальним ровиком для тризни, в центрі якого знаходились, за версією Марини Ягодинської, останки дитини знатного роду. Про це свідчить спеціально насипаний курган, залишки труни, що свідчить  про заможність тогочасної родини. Дитина мала ще й прикраси – мідні кільця.

07 (Copy)
07 (Copy)

Таке поховання унікальне тим, що  упродовж останнього століття археологи на території нинішньої Тернопільщини  подібного ще не знаходили.

06 (Copy)
06 (Copy)

Археологічну експедицію у Кордишеві  організував Тернопільський обласний центр охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини під керівництвом його директора  Марини Ягодинської за участі наукового співробітника Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інтитуту археології НАН України Василя Ільчишина.

Також в археологічній експедиції брали участь студенти і викладачі  історичного факультету Тернопільського педуніверситету.

Передбачається, що знайдені артефакти будуть передані у Шумський краєзнавчий музей, а фрагменти людських останків  для подальшого вивчення – експертам відділу біоархеології Інституту археології НАН України.

Фото автора та надані Мариною Ягодинською

Вибір читачів за тиждень

Відео