Олег Снітовський

Супер-бензопилу та 7 тис грн отримав найкращий лісоруб Тернопільшини (фоторепортаж)

Заставка01

На Тернопільщини завершилися традиційні змагання вальників лісу.

Цього разу для проведення професійного турніру було обрано Підлісецьке лісництво Кременецького лісгоспу. Саме там, на околиці села Горинка упродовж дня тривало захоплююче видовище, під час якого лісоруби показали свої найкращі професійні якості.

01
01

Вітаючи учасників змагань, перший заступник начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Приймачук підкреслив, що основне завдання такого конкурсу – не тільки визначення кращих фахівців краю, але й і перевірка їхніх знань з дотримання правил техніки безпеки під час виконання лісових робіт, до яких, власне, і належить праця лісоруба. Адже, як показує статистика, найбільше нещасних випадків відбувається саме на ділянках із лісозаготівель.

А заступник начальника управління-головний інженер Любомир  Ничка проінформував, що цьогорічний обласний турнір, як і попередні проводиться згідно із правилами Міжнародної асоціації вальників лісу (IALC) та звернув увагу учасників змагань на неухильному дотриманні правил  техніки безпеки.

02
02

03
03

Також він нагадав, що в Україні такі змагання започаткували понад два десятиліття  тому, коли було спільне рішення Державного комітету лісового господарства України спільно із Товариством лісівників про їх проведення.  У цілому ж, подібні змагання започаткували в Угорщині та Югославії ще у 70-х роках минулого століття. З 1971 – го року у них брали участь і лісоруби з Радянського

Союзу. А щодо України, то вона вперше взяла участь у змаганнях вальників лісу на ювілейних, двадцять п’ятих міжнародних змаганнях у Шотландії, де посіла 21 місце. Такі турніри одразу ж набули спортивно-технічного характеру, у вигляді шоу. В Україні ж основний акцент робиться на підтримці професії вальника лісу, його іміджу, підняття професійної майстерноіст.

04
04

05
05

Щодо самого ходу змагань, то вальники змагалися у п’яти конкурсних етапах. Це - звалювання дерев, заміна пильного ланцюга бензопили, комбіноване і точне розпилюванні колод та обрізування гілок.

06
06

11
11

Перший і, напевно, найбільш складний та видовищний етап – звалювання дерев. Це потрібно було зробити так, аби зрізане дерево упало на забитий кілок і увігнало його в землю. Дзижчання пили, невеличкий проміжок часу, і дерева падають один за одним… А потім – інші, не менш цікаві етапи  змагання.

12
12

13
13

14
14

Щораз судді на чолі із головним суддею змагань Юрієм Кравцем уважно переглядали результати кожного етапу, уточнюючи, чи було дотримано усіх вимог змагань.

07
07

09
09

За їхніми підсумками кращим вальником лісу Тернопільщини, п’ятий рік поспіль став Ілля Навотний з Чортківського лісгоспу». Друге місце посів представник Бережанського лісгоспу Іван Куриляк, третє – Богдан Миць із Тернопільського лісгоспу.

фото16
фото16

Додам, що переможцю змагань Іллі Навотному було вручено не тільки диплом із грошовою премією у 7 тис грн., а ще - суперсучасну бензопилу «STIHL». Лісоруб, який виборов друге місце отримав 5 тис грн. і бензопилу компанії «Husqvarna».

15
15

За третє місце Богдан Миць отримав 3 тис грн. та, як і його колеги – різноманітні, необхідні в роботі лісоруба аксесуари відомих світових брендів, що спеціалізуються на виробництві техніки для лісової галузі.

Таким чином, на XXII Всеукраїнські змагання вальників лісу, що відбудуться 30 серпня цього року у Тетерівському лісовому господарстві на Киїіщині, честь Тернопільщини захищатиме найкращий лісоруб краю Ілля Навотний.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео